Quantcast
Channel: Consilier Turism - Pentru iubitorii de mare
Viewing all 35 articles
Browse latest View live

Insula KRK, pentru un concediu linistit

$
0
0
Asezata in golful Kvarner, legata de partea continentala a tarii prin podul Krk, KRK este cea mai mare insula din Croatia. 

Daca vreti sa ajugeti in zona gofului Kvarner, trebuie sa stiti ca pe insula se afla si aeroportul din Rijeka. Venind dinspre continent, KRK iti dezvaluie un peisaj arid,  de pamant calcaros batut de soare si de prea putina umbra. Situatia se schimba insa patrunzand in interiorul insulei, unde te asteapta o vegetatie mediteraneeana, cu paduri de pini si goruni. 

Orasul Krk

Inconjurata de ziduri din epoca romana, cu stradute  stramte, pietruite, pietonale este locatia ideala pentru o plimbare linistita. Centrul cultural al insulei, asezat intr-un amplu port pe locul unde altadata au fost niste terme romane, orasul KRK se mandreste cu a sa cetate veche, un "amalgam' de ziduri, fortificatii, trunuri si constructii, tocmai pentru ca apartin unor epoci diferite din istoria sa. Mai pot fi zarite si astazi portile decorate cu lei venetieni a bazilicei paleocrestine datand din secolul V, sau capela din secolul XV, cu ale sale bolte gotice.Muzee precum Diocezan sau Palatul Episcopal gazduiesc o serie de lucrari vechi de arta. 

Daca va doriti sa stati cat mai mult in natura, puteti vizita din KRK insulita apropiata Kosljun (Cassione), locuita inca de pe vremea romanilor. Insula Kosljun. Cu padurile sale de gorun, Kosljun gazduieste o abatie din secolul XIII.

Baška

Un orasel turistic pe tarmul de sud-est al insulei Krk, nu departe de Jurandvor si bisericuta Sf. Lucija unde a fost gasit unul dintre cele mai importante documente din istoria Croaţiei, Placa din Baška (anul 1100). Baška ete un mic orasel turistic situat intr-un golf usor pe coasta de sud-est al insulei Krk, La 19 km de orasul Krk, pe tarmul sud-vestic al insulei,  puteti vizita  oraselul Baska. Incojurat de vii si plantatii de maslini, cu a sa panorama spre insula Prvić, Baška a devenit una dintre cele mai cautate destinatii din Kvarner. Unul din punctele de atractie ale statiunii Baška  sunt cei 2 km de plaja de pietris, scaldata de o mare foarte curata si incadrata de un cadru natural deosebit. Orasul Baška are o traditie de peste 110 ani in turism,, insa istoria sa este mult mai veche. 

Njivice

Pe tarmul vestic al insulei KRK se afla Njivice, o fosta asezare pescareasca care datorita investitiilor, facilitatilor rutiere si aeriene, este astazi un important loc turistic care gazduieste oaspeti din Europa si din alte tari ale lumii. Va recomand sa vizitati in Njivice biserica parohiala Uznesenja Marijina, loja municipala din secolul al XVI-lea, capela Sf. Anton din secolul al VI-lea si galeria “Lapidarij”, “Art” si “Njivice”.

Omišalj

O alta localitate culturalo-istorica interesanta din punct de vedere turistic de pe insula Krk, asezata in partea de nord-vest a insulei , cu o traditie de 100 de ani de turism. 


Insula Capri, probabil cel mai romantic loc din Europa

$
0
0

Italia. O dorinta din copilarie mi s-a indeplinit odata cu vizitarea insulei Capri, pe care mi-am zis ca trebuie neaparat sa o vad dupa ce am vazut un film artistic. Norocoasa, am constatat ca in acest coltisor de pamant stancos este chiar mai frumos decat in productiile de Hollywood, din filmulete postate pe youtube sau din fotografii. Capri mi s-a lipit de suflet, desi nu stiu exact de ce...


Am vazut destule insule la viata mea (si nu ma voi opri aici :)) pentru a-mi putea face o impresie cat de cat avizata dar Capri ramane pentru mine cea mai frumoasa dinte ele, probabil datoritei acele doze 'optime " de romantism, eleganta si mister, plus salbaticia naturii care te te face sa te simti aici precum in... rai, in casa propriului suflet.. . Acasa a devenit Capri pentru imparati, poeti si, peste veacuri, pentru bogatani de pe toate meridianele planetei care au poposit mai mult sau au ramas cu gandul aici. Unii, precum Tiberius, si-au trait aici toata viata, altii au revenit in Capri cat de des au putut. Eu nu fac parte din prima categorie, insa promit sa revin cu prima ocazie.

Desi nu e o insula ieftina, Capri este o destinatie al carei aer magic trebuie inspirat macar odata in viata si de catre muritorii de rand, iar motive sunt destule...

Bine ati venit!

Din Sorrento in Piazzetta, cu salupa si funicularul


Am ajuns in Capri cu o salupa expres, care a “taiat” destul rapid distanta de la Sorrento - o destinatie de exceptie in sine- aproape zburand prin aer. Capri ne-a intampinat cu al sau tarm stancos, dantelat, iesind destul de modest din marea incredibil de albastra. Portul micut, ascuns intr-un golf fara prea mari pretentii era plin de vase de toate marimile si standardele de eleganta, nefiind foarte pitoresc, per ansamblu putin dezamagitor. 

Prima impresie nu a fost prea grozava, bine ca nu m-am pripit sa trag concluzii!

Marina GrandePortul principal din Capri 

Vedere din funicular


In portul in care ajung toate ambarcatiunile de linie este zona turismului “de masa”, pe insula venind - si majoritatea plecand dupa cateva ore - aproximativ jumatate de milion de turisti anual. "Destul de multi" pot sa spun, avand in vedere ca Bucurestiul nostru abia a depasit pragul de un milion de turisti in 12 luni.
Atmosfera "de triaj" din port, unde se afla si o plaja publica (in dreapta portului), gratuita ca toate plajele publice dar plina de pietre si destul de populata, nedorita de nimeni dintre cei bogati, se schimba radical dupa urcusul „in ac” cu un funicular modern. Dupa o ascensiune de 3-4 minute ajungi direct in inima insulei: oraselul Capri.

Concentratie maxima de bogatani

In Piazzetta m-a intampinat mirosul de trabuc fin si costisitor, venit dinspre zecile de mese ale cafenelelor din Piazzetta, pe unde-si fac veacul tot felul de personaje ale lumii mondene mai importante sau aspirante la statutul de vedeta. Din Piazzeta, unde cred ca nu incap la mese 100 de oameni, mare parte "la patru ace", ma las atrasa de labirintul de stradute pietonale cu magazine de toate felurile: de la artizanat si flori la dulciuri, la bijuterii si haine, toate scumpe insa. La mesele restaurantelor care-si fac loc pe langa zidurile "tapitate" cu flori inmiresmate poti vedea cupluri ciudate, cu varste "la extreme", unii cu fetele intinse precum pergamentul. Eventual, daca esti mai ager la privire, poti prinde din uimirea mesenilor cand vad ca pe farfuriile ascunse sub ditamai "clopotele" aduse la masa se ascunde comanda lor "camuflata" sub diferite nume pompoase pe care nu ma chinui sa mi le adic aminte: un bob de grau-sau sa nu fiu rautacioasa- doua boabe de fasole...mexicana.:) Totul peste 10 euro portia, dar ce conteaza pentru unii?

Piazzetta


*Atmosfera insulei are ceva din farmecul Romei, al Parisului, al Monte Carlo, sau al cetatilor vechi din Creta&Rodos, si se poate lauda probabil cu o concentratie maxima de bogatasi pe metrul patrat. Te astepti ca dupa orice colt sa apara o vedeta, sau sa te intampine reflectoarele "importate " de la Hollywood pentru nu stiu ce film. Nu am avut aceasta ocazie, dar majoritatea restaurantelor din centru se lauda cu oaspeti de seama, de pe tot mapamondul, si pretul fiecarui produs din meniu pare ca tine seama ca odata vedetele s-au minunat "ce ieftin e localul!" :)

 

Unii au ales sa se casatoreasca in acest colt de rai...

...altii sa faca plaja

Luand-o in jos din Piazzetta di Capri, pe stradutele stramte, intortocheate si uneori abrupte, inchise traficului auto, ajung la una dintre putinele plaje ale insulei, Fontelina. Pe drum, arbusti cu flori albe, cu un miros divin, asemanator iasomiei, pinii, un soi de iedera cu flori-ghirlande mov si sa nu uit de lamai te imbata cu mirosul lor, pur si simplu. Aceasta mireasma de citrice si conifere, combinat cu aerul sarat al marii mi-a ramas drept etalon pentru toate insulele pe care le-am vizitat dupa Capri...

Plaja Fontelina

Un jacuzi natural


*Pentru a ajunge la Fontelina, cea mai  exclusivista dintre plaje, a trebuit sa urc si sa cobor ca intr-o drumetie montana. Sa nu uitam totusi ca suntem la munte, in mijlocul marii...

Fontelina..cine indrazneste sa intre in jacuzzi?

*Plaja strajuita de stanci indraznete care strapung marea, este aidoma unui jacuzzi natural. Pare descurajant inainte de a-l testa, insa odata ce ai patruns in apa totul te conduce la ideea ca nimic nu se poate intampla in acest paradis, si chiar ca nu s-a intamplat nimic neplacut sau primejdios. Pentru asemenea senzatii trebuie sa platesti insa, dar plaja nu duce lipsa de clienti, care ar putea deveni din ce in ce mai multi dupa ce locul a fost inclus intr-un top al unui site celebru de calatorii. La restaurantul Fontelina se servesc tot felul de bunatati, insa foarte scumpe toate...
*Mai putin palpitanta, insa locul este mai accesibil, este Marina Piccola, cea mai mare plaja privata din Capri, unde sutele de sezlonguri sunt amplasate in trepte, pe schele, pana la etajul al doilea. Numitorul comun al acestor doua plaje, de fapt al tuturor plajelor din insula este lipsa nisipului. 
O parte din Marina Piccola

Esentele pretioase se tin in recipiente mici

Totul este liliputan in Capri: stradutele sunt strampte, insa atent pietruite si invariabil umbrite de flori, lamai, trandafiri si arbusti de iasomie - crescute la dimensiuni normale - la autoturismele, inclusiv taxiurile si microbuzele au intrat si ele la apa, fiind mai stramte decat productia de serie obisnuita. Recunosc ca nu m-am simtit prea confortabil pe "patru roti" in Capri, traficul era destul de intens, vizibilitatea in curbele strampte fiind minima, ca si spatiul de manevra....

"La picior" am ajuns la Villa Jovis, construita strategic de Tiberius acum aproximativ 2.000 de ani, pe crestetul muntelui. Panorama lasata vederii din acest punct este impresionanta, in atmosfera foarte clara si foarte albastra putand fi vazuta coasta Amalfi, strajuita pe tacute ( din fericire :)) de Vezuviu. Se spune chiar ca marinarii si ostenii care pazeau coasta orbeau de atata stralucire tot ptivind in zare...Palatul lui Tiberius, luxos odinioara, care gazduia ca orice locatie mai ferita a unui nobil roman adevarate orgii, impresioneaza si acum prin zidurile groase, prin sistemul de canalizare si salile de baie. Jovis este cea mai mare si mai luxoasa dintre cele 12 vile romane imperiale care mai dainuie prin Capri. Daca va plac cladirile istorice, nu trebuie sa ratati nici Biserica San Constanzo, din apropierea portului Marina Grande, datand din secolul X.

Pe ce mai inalt varf din Capri

Statuia Fecioarei cu Pruncul vegheaza de sus insula


Anacapri, partea mai rustica

Straduta in Anacapri

Dupa un drum destul de palpitant pe serpentine, in autobuzele cu 16 locuri ale caror claxoane au un rol important in semnalizarea in trafic, in lipsa vizibilitatii, ajung in Anacapri. Acesta cel de-al doilea orasel al insulei, mai degraba un satuc a carei istorie se pierde pe vremea fenicienilor si a grecilor. Astazi, Anacapri este vestit prin lichiorul de lamaie, Limoncello, care poate fi degustat gratis in toate magazinele, ca si prin delicioasa ciocolata de lamaie si vasele de ceramica.



*Din Anacapri, localitate mult mai rustica decat cosmopolitul Capri, puteti cumpara cateva suveniruri pentru cei dragi, fiind ieftine si bogate in sortimente. Va recomad ceramica si vestitul Limoncello, lichior de lamaie, ca sa nu mai vorbesc de ciocolata de lamaie. Aici, daca aveti timp, puteti sa vedeti si Villa Saint Michelle, construita acum doua secole de scriitorul si medicul Axel Munthe.
*Din Marina Grande puteti lua un vaporetto pentru un tur al insulei, pentru a admira multimea de grote, arcuri naturale si golfulete salbatice. O astfel de excursie costa minimum sapte euro/persoana, traseul trecand pe langa Faraglioni, Villa Malaparte, stanca Sirenei sau Arco Naturale.

O croaziera care inconjoara insula Capri nu ar trebui ratata

Arco Naturale

Il Faro di Punta Carena

*Nu trebuie sa ratati nicicum Grotta Azurro, unde patrunzi, doar daca marea e calma, legat de barca si culcat pe burta, apa avand o culoare de vis. 
*Daca aveti mai mult timp, nu uitati de castelul medieval Castiglione ( astazi o vila unde se poate petrece o vacanta) si de Gradinile lui Augustus, care au apartinut magnatului german Krupp.

La revedere...cu siguranta voi reveni in Capri

Sorrento, o alta destinatie de vazut!

Ischia, destinatie spa la 30 km de Napoli

La aprox 30 de km Napoli este Ischia, o alta bijuterie de 46 de kmp. De origine vulcanica, Ischia a devenit faimoasa pentru apele sale termale si minerale, care au devenit motorul turismul, singura sursa de venit pentru localnici. Asa zisele "Gradini termale" de pe insula, de fapt niste imense parcuri pline de flori si arbusti inmiresmati, gazduiesc zeci de piscine cu apa termala, hidromasaj, jacuzzi. Italienii incearca sa pastreze doar pentru ei acest colt de rai cu valente Spa, astfel incat aici vin mai putini straini, iar pe romani ii gasesti mai ales in timpul serviciului.
Chiar daca zona este recomandata in primul rand pentru relaxare, ar fi bine sa renuntati putin la piscine si Spa pentru a vizita Gradina Poseidon – considerata cea mai frumoasa gradina a insulei, care inconjoara frumoasa plaja a statiunii Forio d’Ischia. Ischia are nenumarate plaje minunate, precum Cartaromana, la gura unui izvor termal.

*Daca aveti mai mult timp la dispozitie, trebuie sa mergeti pe Epomeo, pentru o vedere panoramica a insulei Ischia.
*In caz ca ati ajuns aici, trebuie sa vedeti „Villa La Colombaia” din Foria, inconjurata de parcuri minunate, fosta rezidenta a regizorului Luchino Visconti.
*La Ischia Ponte se afla Castello Aragonese, situat pe o insula mica unde se poate ajunge prin traversarea unui pod de piatra. Castelul are aproximativ 113 metri inaltime, fiind construit in 1441 de Alfonso D’Aragona pe ruinele unei fortarete vechi. Ulterior, a fost folosit pentru a-i proteja pe localnici de atacurile piratilor.
*Unul dintre cele mai populare locuri de pe insula este parcul termal Negombo din Lacco Ameno, unde gasesti 12 piscine cu apa termala.
*Bugetul necesar pentru a ajunge aici este peste medie, din cauza tarifelor la cazare in principal.

Mai pe larg despre Ischia

Venetia

Florenta

Italia

Barcelona, orasul-vedeta al Spaniei

$
0
0



Spania. Barcelona este unul dintre cele mai vizitate orase ale Europei, iar motivele pentru care oamenii vin aici sunt multe. Gaudi i-a dat operele sale monumentale, natura, pozitionarea intre colinesi albastrul Mediteranei, iar oamenii au adus dorinta continua de dezvoltare. Un oras si o istorie care se tot rescrie, nu pentru a da uitarii ce este vechi, ci pentru a adauga noi valente, mai evidente fiind cele estetice.
Chiar daca vestitul arhitect Gaudi a lasat in urma o serie de opere devenite emblemele orasului - catedrala Sagrada Familia, Parcul Guell, la Prairia si Casa Bathlo - Barcelona inseamna mult mai mult. In primul rand, Barcelona inseamna un stil de viata boem, cu muzica, flori, arta „la vedere”: pe strazi, pe cladiri si intre zidurile acestora.


Poate de aceea localnicii sunt neverosimil de calmi - chiar enervanti din acest punct de vedere pentru un bucurestean destul de stresat. Unii pun aceasta atitudine pe seama faptului ca asa sunt catalanii, mai mandri si distanti, altii spun ca vin atat de multi turisti incat spaniolii au ajuns sa se simta oarecum „invadati” de acestia.
Oricum, puteti alege sa fiti la fel ca ei, macar pentru putin timp, pierduti in multimea de pe Rambla sau pe stradutele orasului vechi, pescaresc, Barceloneta. Sau sa petreceti o zi pe plaja, doua dintre acestea fiind la cateva zeci de minute de Rambla. In Barceloneta, esti uimit de trecerea de la stradutele mici, care se intalnesc in pietele vechiului port de pescari, la eleganta blocurilor turn si a complexurilor din Portul Olimpic. In partea veche a orasului, puteti lua o masa copioasa bazata pe peste si fructe de mare, daca v-ati saturat de paella (specialitate din orez cu legume si carne). Oarecum mai retrasa este plaja Icaria.
Arhitectura orasului, redesenata inainte de Olimpiada din 1984, este deosebita, iar turistii si localnicii au „rezervate” largi strazi inchise traficului auto. Bulevardele largi, marginite de platani uriasi in care din cand in cand poti vedea cate o pereche de perusi, au de regula cate trei benzi pe un sens, un procent foarte important din strazi fiind in sens unic. Cladirile sunt foarte atent ingrijite, eleganta si simplitatea fiind cuvintele „cheie”.
Oricum, Barcelona arata de parca ar fi fost construita cu o bagheta magica, dupa care nu a ramas aproape nimic neingrijit. Orasul poate fi vizitat in minimum doua zile de cei care obisnuiesc sa mai bifeze inca ceva in agenda lor turistica sau de cei care pur si simplu nu au timp. Pentru a va face insa o impresie corecta, este bine sa alocati ceva mai mult timp Barcelonei. Oricat timp ati avea, nu uitati de Sagrada Familia (Familia sacra), care atrage in fiecare zi mii de turisti. Creatorul Gaudi a murit incercand sa adune bani pentru acest monument, care-si continua, dupa 80 de ani, drumul catre perfectiune cu ajutorul banilor stransi din biletele de intrare (8 euro/persoana). Iar Parcul Guell, cu terasele sale din mozaic fin, multicolor, si micul palat cu forme de poveste, cu flori din abundenta este cel putin o invitatie de intoarcere in lumea copilariei.


Picasso, langa o cervezza



Pe Passeig de Gracia se afla la La Predera, ultima constructie civila a arhitectului inainte de a incepe Sagrada Familia, al carei stil modernist pare ca sfideaza gravitatia - prin fatada sa ciudata care da impresia ca se misca.
Dominatia asupra centrului orasului este revendicata si de Catedrala, care imbina mai multe stiluri arhitecturale, adaugate de-a lungul celor 800 de ani de existenta.Nu departe de aceasta se afla muzeul Picasso, gazduit intre peretii unor mici palate vechi, unite intre ele, care expune colectiile artistului in ordine cronologica (6 euro biletul). Odata ajunsi in zona, puteti poposi si in piata de vechituri, in special de anticariat si obiecte de arta mai „casnice”, sau puteti sta la o terasa, sub umbreluta, la o cafea sau o cervezza (bere), ca tot sunteti in vacanta.In apropiere de centru se afla Parc de la Citadella, unde, pe locul unei fortarete militare, se afla acum o gradina zoologica (bilet de intrare 13 euro adulti) si un muzeu de zoologie. Pentru cei care vor insa sa stea in natura, s-a creat Parc de la Citadella, cu un frumos lac artificial unde se pot face plimbari romantice cu barcuta. Sunt multe de admirat prin acest perimetru, precum Arcul de Triumf, proiectat pentru Expozitia Universala 1888 sau Palatul Cataloniei, cu al sau helesteu plin de nuferi. Nu poti sa nu observi silueta racoroasa a Fantanii in Cascada, cu dragonii sai inaripati care poarta amprenta lui Gaudi. Iubitorii muzeelor pot sa aleaga Muzeul Ciocolatei (4 euro), cel al Figurilor de Ceara de pe Rambla (7 euro) sau cel al Eroticii (7 euro). Fiind un oras pe malul Mediteranei, nu putea lipsi Muzeul Maritim (6 euro).


Cu telefericul la Montjuic



Daca ati ajuns la Barcelona, ar fi pacat sa nu ajungeti si la Muzeul National de Arta Catalana din Parc de Montjuic. Montjuic poarta numele unui cimitir evreiesc, din Evul Mediu, si a avut o istorie trista, aici fiind si castelul folosit de Franco pentru executii. La Montjuic se poate ajunge si cu trenul turistic, care pleaca din Piata Spaniei. Unii se declara incantati de Fantana Magica, de la picioarele Palatului National, un spec-tacol de lumini si muzica. Daca Fantana nu va va incanta, panorama Barcelonei vazuta de la inaltimea treptelor Palatului National este minunata, ca de altfel si cea din Parc de Montjuic. Tot aici se afla si Stadionul Olimpic, deschis publicului, fara taxa. Daca vreti sa vedeti stadionul FC Barcelona, trebuie sa aveti pregatit nu doar un buget de 14 euro, ci si timp pentru a sta la cozile formate inca de la intrare.
Iubitorii de shopping nu au probabil sanse prea mari sa reziste tentatiilor genului, pentru ca aici chiar sunt marfuri pentru toate buzunarele, fiind renumite Plaza Catalunia, Cartierul Gotic, Paseo de Garcia, Diagonal, Mare Magnum din portul Olimpic. Spania este patria unor branduri celebre, iar reducerile din august merg pana la 70%.


Sfaturi de calatorie



In Barcelona sunt trei trasee turistice cu autobuzul, Ruta Nord, Ruta Sudic si Forum. Primele doua pleaca din Piata Cataloniei, cu opriri la aproape toate obiectivele ce merita vizitate. Pe ruta Forum (linia verde), principalul obiectiv este Parcul Olimpic.
Un abonament pe o zi cu bus turistic costa 18 euro, dar este mai convenabil cel pentru doua zile con-secutive, de 23 de euro, „la pachet” fiind acordate si reduceri la muzee si magazine. Strajuita la intrarea dinspre mare de statuia lui Cristofor Columb, Rambla este cea mai animata ruta pietonala a Barcelonei.Un loc boem si oarecum dezorganizat, cu zeci de terase scumpe, unde calitatea serviciilor nu este principalul atu. Trebuie vizitata macar pentru a admira operele, reusite sau nu, ale artistilor, sau standurile cu flori si pasari, spectacolele de mima.Pe o latura se afla Mercat de la Bogueria, o piata unde impresioneaza mai ales tarabele cu fructe de mare vii. Rambla are faima proasta ca este impanzita de hoti, asa ca atentie la buzunare!( autor Carmen Neacsu, pentru Fin.ro)

 

Coasta de Azur: dati un regat pentru o vacanta la Nisa, Cannes sau Monaco?

$
0
0


Ooh la la: Riviera franceza: Nisa, Cannes, Monaco si mai mult decat atat
Riviera Franceza, o fasie de pamant scaldata de Mediterana pe linia abrupta, si spectaculos trasata de Alpii Francezi printr-un tarm crenelat si-a creat si consolidat in timp imaginea de bastion al luxului. Orase-statiuni  precum Nisa, Cannes si chiar Marseille isi disputa statutul de etalon al bunastarii, dand o binemeritata intaietate Principatului Monaco. Acesta din urma mi-a placut cel mai mult dintre "concurente', drept pentru care o sa incep cu a-mi reaminti despre Monaco cu al sau Monte Carlo.

Monaco: Dau un regat pentru o vacanta :)

Stiam ca ma indrept catre capitala europeana a luxului si tot m-am lasat uimita de Monaco. Dincolo de cladirile si palatele fastuoase, de magazinele elegante si masinile unicat sau, oricum exagerat de scumpe, la capitolul lux se remarca portul din Monaco, loc de randez-vous pentru cele mai scumpe ambarcatiuni din lume, pornind de la nave-bloc cu 5-6 etaje la ambarcatiuni mai micute, dar care lasa impresia ca sunt construite pentru cursele de Formula 1 (F1) . Ziua, dar mai ales seara, cand se organizeaza ostentativ diferite sindrofii pe navele ancorate la chei, locul devine un punct de atractie principal pentru muritorii de rand. Tot pentru acestia din urma, pe malul cheiului, se gasesc unele dintre cele mai ieftine terase, cu preturi surprinzator de normale fata de asteptari penru o asemenea zona, iar bucatele sunt foarte gustoase.


Din Dubai la Monte Carlo


Niciun centrimetru patrat de pamant din Monte Carlo nu a fost lasat nevalorificat: te intampina astfel cladiri zidite pe coasta muntelui sau chiar in varf, cocotate echilibristic deasupra marii, sau dimpotriva constructii underground, sapate in stanci. Toate sunt foarte bine intretinute, mai ales ca aici vin sa-si etaleze bogatia bogatii planetei, de la seici arabi- care deja au inceput sa cumpere hoteluri luxoase operate de branduri renumite, la stele de cinema, sportivi sau chiar nelipsitii interlopi.
* O categorie aparte o constituie sclavii ruletei sau ai tuturor jocurilor de noroc existente, care vin sa se inchida in cazinourile interzise pentru cei sub 18 ani sau fara bani :). De departe, cel mai impozant este Cazinoul Monaco, gazduit de o constructie monumentala , fiind proiectat de arhitectul Operei din Paris, Charles Garnier. Biletul de intrare costa 10 euro, tinuta fiind obligatorie.
Nu ratati in Monaco!
*Daca ai ajuns in Monte Carlo, ar fi pacat sa ratezi Muzeul Oceanografic, o bijuterie cocotata la aproape 300 de picioare deasupra marii, pentru a carei constructie a fost nevoie de 11 ani si 100.000 de tone de piatra. Un bilet de intrare costa 11 euro, dar daca va hotariti si pentru Palatul Regal puteti combina cele doua vizite, in total costa 19 euro/adulti si intre 9 si 11 euro/copii. Sunt de vazut si gradinile japoneze, oaza de racoare cu fantani, iazuri si "cascade".
*Poti sa-ti imagezi ce viata duce familia regala dupa zidurile fastuoase ale Palatului Regal, locuit de familia printului Rainier, cel care a reusit sa ofere stralucirea de azi a principatului( mai ales prin declararea acestuia liber de taxe).
*Palais Princer care strajuieste de la inaltime o buna parte din urbe, poate fi vizitat zilnic ( un bilet costa 8 euro/adult sau 3,5 euro/copil). Privelistea de sus, de la inaaltimea Palatului Princier merita a fi imortalizata.

*Nu ar trebui ratata Capela si muzeul sau, constructie în stil baroc ridicata în secolul VII, care gazduiesc lucrari de Rubens sau Zurbaran.
*Daca nu ai prea mult timp sau chef de arta sau religie, in Monte Carlo este de ajuns sa va plimbati pur si simplu la picior pentru a va face o idee de cum se traieste intr-un oras frumos si bogat.
*Puteti urma astfel traseul mai mult decat celebrului circuit de Formula I, cu ale sale curbe "in ac", singura cursa care are loc intr-un oras.
*Doamnele pot admira vitrinele magazinelor excetric de scumpe sau curatenia desavarsita de pe strazile perfect aranjate. Nicio casa de moda de lux care se respecta nu lipseste de aici.
* Domina un sentiment de siguranta peste tot, chiar si in mijlocul multimii de turisti venite sa respire, macar pentru putin timp, acelasi aer cu celebritatile primite pe covorul rosu la hotelurile de lux (precum Hotel de Paris) principatul avand foarte multi politisti.
Un regal: Eze Village
*Din Nisa si Monaco puteti vizita oraselul medieval Eze Village, loc numai bun de luat masa, facut poze minunate sau ascultat legende. Oraselul cocotat la peste 675 metri altitudine se afla la 20 de minute de mers cu autobuzul de Nisa, asteptandu-si vizitatorii cu o gradina exotica minunata, sculpturi si o panorama de invidiat.
*Monaco este aflat la circa 20 de minute de mers de la Nisa cu masina sau autobuzul ( daca nu aveti ghinionul sa dati de ambuscadele specifice lunilor de vacanta) sau la 10 cu elicopterul, pentru cine "are cu ce".
*In golfuletele abrupte de pe malul Marii Tiroliene se gasesc mici orase, dar pitoresti, precum Juan les Pins ,Ville-Franche, Antibes, Beaulieu sur Mer, care ofera atat posibilitatea unei cazari mai ieftine dar, mai ales, privelisti superbe si plaje cat de cat izolate.
*Pe Riviera Franceza sunt circa 150 de plaje publice sau private, care insumeaza circa 40 de kilometri in lungime, a caror frumusete au inspirat artisti celebri precum Monet, Picasso sau Matisse.
*Plaja din Nisa are pietroaie, cea din Cannes are nisip, insa e si ea foarte aglomerata.
*In Juan les Pins, situat intre Nisa si Cannes, puteti practica o multime de sporturri nautice, orasul avand 23 de kilometri de tarm si aproximaativ 7 km de plaja, cu nisip fin sau pietre. Oraselul Juan les Pinsare 4 porturi turistice, care gazduiesc o multime de manisfestari de gen.
*In fiecare localitate exista si o piata devenita magnet pentru turisti: Forville in Cannes, Cours Saleya in Nisa, Cours Masséna in Antibes. Dincolo de produsele proaspete, exista o oferta impresionanta de ulei de masline, condimente sau bauturi, dar si suveniruri si obiecte de artizanat. In unele localitati se organizeaza saptamanal mici targuri cu produse pentru pescuit.


Nisa: de la regi si magnati englezi la curse charter.

Nisa. Orasul, plin de turisti în perioada in care am poposit, este cel mai mare de pe Coasta de Azur, cu aprox. 400.000 de locuitori, majoritatea traind din turism sau activitati legate de turism. Nisa s-a lansat ca destinatie truistica pentru aristocratii plini de bani înca de acum 400 de ani, primele file de istorie fiind scrise de englezii, rusii si mai apoi americanii veniti sa "hiberneze" aici. Orasul are cu ce se mandri: zeci de muzee (precum cel dedicat lui Matisse), biserici - inclusiv ortodoxa rusa, mici parcuri umbrite de palmieri. Exceleaza si la capitolul arhitectura, cu cadiri in stil baroc sau hoteluri celebre, precum hotel Negresco sau Sheraton.
La o aruncatura de bat de hotel Negresco se afla celebra faleza Promenades des Anglais, artera care uneste practic un capat al statiunii de celalalt, animat de o puternica viata de noapte. Nu ratati portul din Nisa, fortul Mont Alban si, foarte aproapee  de partea veche a orasului si Promendes des Anglais- Massena - cea mai frumoasa piata a orasului inconjurata de gradinile Albert si Massena. Orice localitate de pe Coasta de Azur are cel putin un cazinou si Nisa nu face front separat. La "Palais de la Mediterranee", un hotel de patru stele, se intalnesc împatimitii jocurilor de noroc, pentru a o mai testa înca odata pe zeita norocului. Unitatea are si o sala de spectacol. Nu ai cum sa ratezi partea veche a orasului, unde ar fi fost pacat sa nu ma opresc pentru o mica gustare, dupa o ascensiune pe coasta muntelui.
*In aceasta zona veche a Nisei sunt zeci de restaurante, concurenta dintre ele ducand preturile la acelasi nivel cu cele practicate in toata Franta.
*In Nisa se gasesc si multe fast-food-uri, pentru iubitorii "genului", dar si restaurante cu staif, unele specializate doar pe peste. In Nisa sunt multe posibilitati de cazare, la tarife pentru aproape toate buzunarele, faima de destinatie de lux palind dupa cel de-al doilea razboi mondial. O varianta care poate fi luata in considerare este cea a rezervarii pe internet, mai convenabila pentru cei care vin pe cont propriu. Per ansamblu, Nisa reuseste sa imbine aerul de vacanta mai mult sau mai putin cosmopolita cu cel de oras in care se munceste, traieste si viseaza ca oriunde in lume

Beaulieu-sur-mer, un mic colt de rai
Din salba de localitati, de pe marginea golfuletelor am remarcat unele  care ofera imagini idilice. Adevarate bijuterii sunt Beaulieu-sur-Mer, Cap-Antibes sau Juans les Pins. Pe drumul spre Monaco nu poti sa nu observi Beaulieu-sur-mer, un oras care se mandreste cu un bogat patrimoniu arhitectural, capitol la care sunt demne de atentie Cazinoul, Villa Grecque Kerylos, le Palais des Anglais. Daca ai ajuns aici, nu ratati macar unul dintre cele doua porturi, unele dintre cele mai frecventate de pe Coasta. In micutul port situat in "Baie des Fourmis" acosteaza în sezonul cald sute de ambarcatiuni. Superba este plaja cu acelasi nume sau cea numita "Mica Africa". Orasul are numeroase magazine, dar si piete cu parfum provensal. Strazile inguste, dar elegante, sunt flancate de palmieri, maslini si numeroase flori tropicale.
 


Cannes, orasul care-si tripleaza numarul de locuitori la Festivalul Filmului
 Situat la aprox. 36 km departare de Nisa, 55 km de Monaco si la 60 km de frontiera cu Italia, Cannes se mandreste cu bulevardele largi si luxoase, cu magazinele exclusiviste si cu o plaja cu nisip galben si fin. Ca orice urbe care se dezvolta din turism, Cannes are destule muzee de vizitat, mai ales ca istoria sa incepe undeva prin secolul II i.e.n. Daca aveti mai mult timp la dispozitie, nu veti regreta daca veti merge la Muzeul Marii sau Le Musee de la Castre, aflat in partea veche a orasului. In Cannes, toate drumurile duc la Palatul festivalurilor si al Congreselor, aflat in portul vechi. În apropierea bulevardului La Croissetee, pe care se afla Malmaisson si o multime de hoteluri din lanturi luxoase. O plimbare pe Bulevardul La Croissette, flancat de plaje private, nu ar trebui ratat odata ajunsi in Cannes. Cu o lungime de aprox 2 km, Bulevardul La Croissette, care urmeaza linia lina a tarmului din Cannes, este flancat de Marea Mediterana si o multime de magazine scumpe, restaurante și hoteluri (precum Carlton, Majestic, JW Marriott Cannes, si Martinez). La Croisette se află pe lista patrimoniului cultural general al Franței
Capitala mondiala a parfumurilor :Grasee


 La apox. 30 km de Nisa si 15 kilometri de Cannes se gaseste cel mai parfumat loc de pe pamant, Grasee, oras vechi care a inveput sa fie vizitat de sute de mii de turisti, chiar daca nu are iesire la mare. Atractia principala o constituie uzinele de parfumuri si numeroasele magazine de unde cu siguranta nu rezisti fara sa cumperi ceva, caci nu degeaba i se mai spune "capitala parfumurilor". Si sa uitam de Muzeul International al Parfumurilor, a carei suprafata s-a dublat in ultimii ani.  Cifra de afaceri a fabricilor de produse aromatice de aici se ridica la miliarde de euro. Istoria orasului Grasse a debutat undeva prin secolul XI, fiind legata de tesatorii si prelucrarea animalelor, dar cea a monopolului parfumurilor a inceput sa se scrie in seacum trei secole. Puteti încerca o plimbare cu trenul, care ofera avantajul unui drum lipsit de ambuteiaje în timpul sezonului.
 
Cum ajungi pe Coasta de Azur
Sunt destul de multe posibilitati pentru a ajunge pe Coasta de Azur, de la clasicele, dar obositoarele circuite cu autocarul organizate de toate agentiile care se respecta si pana la avion, cu cursele charter introduse în acest an pentru Nisa. O varianta care ofera cea mai multa libertate de miscare dar mai scumpa din cauza taxelor de autostrada este transportul cu autoturismul propriu.

 


 

Vacanta in Corfu, cea mai verde insula greceasca. Si cea mai italiana dintre ele

$
0
0

 

Cea mai mare dintre insulele Ionice, Corfu - in greaca Kerkyra -este plina de verdeata, un atu destul de atipic pentru arhipelagul elen. 
Cosmopolita insula la marea Ionica, Corfu are toate atuu-rile pentru a gazdui un concediu reusit atat pentru cei care iubesc natura cu peisaje salbatice, marea si soarele, istoria si nu in ultimul rand distractia.


*Insula Corfu a devenit preferata romanilor care aleg sa mearga in vacanta aici cu autoturismul propriu, cei aproximativ 1.100 de kilometri putand fi parcursi intr-o zi. 
*Daca nu vreti sa riscati, va puteti programa doua zile pe drum, putand vedea astfel  si unele obiective din Grecia, de exemplu manastirile de la Meteora
*Se ia apoi calea catre Igoumenitsa, de unde pleaca ferryboatul catre Roda (in nordul insulei Corfu). Ultima cursa pleaca la ora 22.00, pentru un autoturism pretul fiind de aproximativ 22-25 de euro, iar pentru o persoana de 5 euro. 
*Trebuie sa va faceti insa din timp rezervarea la ferry boat, dus si intors!

Pe urmele lui Ulise

Homer a fost, se poate spune, primul care a scos Corfu din anonimat. Homer  l-a „azvarlit” aici pe Ulise, pe o plaja unde a fost gasit de Nafsika, fiica regelui, iar ce a urmat se stie. Probabil nu din cauza lui Homer au ravnit la Corfu, de-a lungul timpului, grecii, romanii, englezii, venetienii, francezii si slavii, turcii, si chiar nazistii. Urmele trecerii pe aici a unora din cei care i-au scris se vad inca, insa cele mai evidente sunt cele ale venetienilor si englezilor, cel putin in capitala insulei, Kerkyra-Corfu. Interesanta combinatie, nu?
*Orasul Kerkyra are in extrasezon numai 30.000 de locuitori, insa stradutele sale foarte inguste, un labirint pe alocuri, cu ale sale case in stil italian-venetian, cu ferestrele unite prin sfori cu rufe la uscat devin foarte animate in sezonul cald. 
*In Kerkyra nu ai cum sa ratezi Spianada, cea  mai mare piata din Balcani, marginita de case inalte, vile aristocrate cu arcade, majoritatea datand din timpul ocupatiei franceze, flancate de palmieri si alti arbusti mediteraneni. 
*Spianada, a carei amenajare este atribuita francezilor , se invecineaza cu strada pietonala Liston,  cu ale sale cladiri in stil francez si venetian, precum si cu o multime de cafenele. Liston are cele mai scumpe si cele mai celebre cafenele din Corfu.
*Nu ar trebui sa treceti indiferenti pe langa biserica Sfantului Spiridon (secolul XVI), patronul insulei, ale caror moaste sunt scoase in zilele de sarbatoare in procesiune pe strazi. 
*In capitala Corfu se mai pot vizita si ceea ce a mai ramas din Academia Ionica, cea mai veche universitate din arhipelagul grecesc, unde s-a predat si in limba italiana, si Paleopolis (ramasitele unui oras construit in 750 i.Hr.).



Fortarete impresionante



Nu trebuie uitata nicidecum fortareata veche, ridicata in perioada dominatiei venetiene, macar pentru panorama oferita. Legata de tarm printr-un pod de metal de aprox 60 de metri, nu ai cum sa o ratezi daca ai ajuns in Spianada.

Venetienilor li se datoreaza fortificatiile si tunelurile care au aparat timp de cinci secole cetatea, in timp ce englezii  se pot mandri ca au lasat aici biserica Sf Gheorghe. Urcati-va in turn pentru o priveliste de vis a orasului Corfu-Kerkyra!
*Privelisti la fel de interesante , ca si istoria sa de altfel, le are Fortareata noua, ridicata la finele anilor 1500 pentru a apara partea vestica a orasului Corfu. Zidurile au fost proiectate de italieni, iar cladirile din interiorul acestora de cate englezi. 
*Orasul Kerkyra are numeroase cafenele, magazine cu de toate, unele foarte scumpe, insa in stilul Greciei insulare acestea se inchid la ora pranzului, fiind insa  deschise pana tarziu in noapte. 
*Per anamblu, Kerkyra seamana cu un oras italian, cu influente frantuzesti si englezesti, pastrand multe cladiri vechi cu importanta istorica, cu toate ca unele dintre acestea au fost distruse in bombardamentele germane din al doilea razboi mondial.

Laguna Albastra plus alte zeci de obiective


Punctul de start al turului insulei il poate constitui palatul construit de imparateasa Elisabeta a Austriei, astazi transformat intr-un cazino. Urmeaza vizitarea manastirii Valcherna, care dateaza din secolul al XIII-lea, dupa care peninsula Kanoni, de pe care se poate vedea panorama superba a insulei vecine, Pontikoniossi. Apoi, in timpul croazierei de-a lungul coastei, descoperi insula Vidos si frumoasa plaja din Glyfada. La doar 25 de minute de mers pe mare apare pestera Mourtos, unde s-a adapostit o parte din flota greceasca in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar la urmatoarea oprire gasim golful in care s-a turnat filmul „Laguna albastra”, un loc cu ape cu adevarat exotice.

*Pelekas este un foarte pitoresc sat, cocotat pe varful unui munte de pe coasta de vest si are o panorama deosebita asupra intregii insule. Mai ales din dreptul vilei care a apartinut acum peste un secol Kaiserului Wilhelm al II-lea, acelasi care a cumparat, dupa 1907, si vila imparatesei Sissi a Austriei, aflata pe domeniul Achileion, situat in partea de est a insulei.



Paleokastritsa, locul de unde a inceput dezvoltarea turismului

Paleokastritsa este cea mai frumoasa parte a insulei Corfu, fiind astfel prima care a inceput sa se dezvolte turistic. Ocupand perimetrul a doua pensinsule si a catorva golfulete pitoresti, in Paleokastritsa gasesti nenumarate posibilitati de cazare, de la hoteluri luxoase la pensiuni  ale localnicilor. Exista si proprietati exclusiviste precum casa de vacanta construita de fondatorul imperiului Toblerone
In zona, ridicata pe o stanca abrupta ce ofera o spectaculoasa panorama asupra Marii Ionice, se afla renumita manastire Panagia Paleokastritissa, care dateaza din 1225. Cea mai mare plaja din Paleokastritsa se afla la "picioarele" manastirii.



Locul unde ingerii au un Castel al lor


O alta atractie a zonei este Castelul Ingerilor (Aggelokastro), o fortareata bizantina.  Castelul Ingerilor  a fost construit intre 1214-1267, fiind asezat pe un varf de stanca abrupt care se uneste cu uscatul printr-o fasie ingusta de pamant. Accesul sus se face cu ajutorul unei scari de piatra, ce serpuieste pe stanca si trece prin plantatia de maslini creata de calugarii bizantini.


Un muzeu dedicat... scoicilor


*La nici 15 kilometri de Corfu se afla Benitses, o localitate rustica unde se poate face si plaja ( cu nisip). Aceasta micuta asezare se mandreste cu un muzeu al scoicilor, considerat cea mai spectaculoasa colectie de obiecte marine din Europa. 
*Kassiopi este un mic satuc de pescari, aflat la 38 de kilometri nord de orasul Corfu. Zona este dominata de o fortareata romana pe unde localnicii spun ca ar fi poposit odata Imparatul Nero. Marea de nuante turcoaz-jad si muntele pravalindu-se in mare fac din zona Kassiopi scena unor peisaje de vis. 
* Plaje pitoresti sunt si la Sidari (in Nord, intre stanci), Kalami cu apele sale de cristal, atestata Blue Flag, Agios Georgios Argyrafon, ideala pentru familiile cu copii si cupluri si Agios Gordios, plaja cu nisip, in vestul insulei. 
*Daca vreti liniste, o puteti gasi probabil la Agios Gordis, in vestul insulei, la nord de Paleokastritsa. Este potrivita mai ales pentru familisti, avand insa multe taverne si magazinase de suvenire. Plaja este lunga, cu nisip destul de fin, secomdata in imediata apropiere de muntele inverzit. 
*Daca veti distractie, puteti sa optati pentru Gouvia - o statiune cosmopolita plina de viata, situata mai spre nord de capitala Corfu. Gouvia are o oferta diversificata de restaurante, taverne, baruri si cafenele. Plaja sa este nisipoasa. 
*In nord se gaseste Sidari, un mic oras destul de aglomerat, unde se afla si faimosul „Canal d’Amour”, cu plajele de la Peroulades Beach.

Palatal Imparatesei Sissi, „vizitat” de James Bond


Nu trebuie ratat nici elegantul si micutul palat Achillion, la aproximativ 10 kilometri de Kerkyra,  construit de Imparateasa Elisabeta de Austria, cunoscuta sub numele de Sissi. La vila Achillion sunt expuse o serie de obiecte personale ale lui Sissi, precum bijuteriile. Gradina palatului pastreaza si acum statuetele celor noua muze, precum si o serie de reprezentari ale eroilor din Legendele Olimpului, cum ar fi cea a lui Ahile, favoritul nefericitei imparatese. Aici s-au filmat scenele de cazinou pentru filmul „Doar pentru ochii tai” din seria James Bond. Odata ajunsi in oras, nu ar trebui sa uitati de plimbarea cu vaporasul pe insulita Vlacherna, unde se afla o manastire bizantina. 
*Cu al sau climat mediteraneean, Corfu are o vegetatie abundenta, alaturi de plantatiile de maslini si lamai fiind prezenta si o flora salbatica consistenta - precum chiparosii, leandrii si pinii. 
*Foarte aproape de continent, Corfu are temperaturi ridicate in iulie si august. 
*Drumurile din Corfu sunt inguste, cu variatii mari de nivel si destul de aglomerate, mai ales in varf de sezon.

 mai citeste 

Santorini

Corfu

Mykonos

Rhodos

Coasta de azur

Alternativa de weekend: plaja "Tataia" de la Marea Neagra.

$
0
0

Plaja "Trei papuci" - "Tataia"din Constanta este o replica mult mai linistita, mai modesta, a celebrelor nisipuri din Mamaia. Frapeaza prin normalitatea sa...la Marea Neagra.

Dupa atata caldura si umezeala de cod galben de canicula, cineva a considerat ca merit o vacanta racoroasa (organizata ad-hoc ) pe litoralul de la Marea Neagra. Nu am ajuns la Mamaia, Neptun sau Nessebar, Albema, Nisipurile de Aur sau cine stie in ce statiune din topul destinatiilor acestei mari sortite a fi in Balcani. M-am bucurat de soare si mare, modest, dar sincer, pe plaja "Trei papuci" din Constanta, numita si "Tataia" de catre localnici.
Ia cazarea, neamule
Cateva sute, poate mii, de turisti aflasera de "Trei papuci" inaintea mea , probabil multi dintre ei constanteni sau asimilati acestora. Niste turisti fara pretentii, fugiti ca si mine din calea caniculei, multi dintre ei cazati probabil la particularii pe care i-am vazut iesit la "cules" la intrarea in Constanta. Camera " dubla " la particulari costa un milion de lei vechi pe noapte. "Ai dom'le, baie proprie in camera, am construit-o asta iarna. Nimeni nu mai vrea camera fara baia ei, pierdem clienti fara baie in fiecare camera" spun intreprinzatorii de la marginea drumului. Nu dau facturi, chitante, nici chiar hartie igieica sau sapun la baie, ca sa nu mai amintim de aer conditionat. Micul dejun e si el o utopie, iar in camere nu exista decat cel mult un Tv cu o telecomanda stirba sau un racitor jegos...
Mare parte dintre pensiunile din Grecia nu au aparate de aer conditionat decat contra cost, asa ca de ce sa cerem noi asa ceva pe litoralul Marii Negre, la Mamaia, Eforie, Mangalia, etc, cand la Egee sau Mediterana nu se obisnuieste?
 Mai bine ne cazam la un hotel, e ceva mai scump, dar are si mic dejun destul de generos, baie cu tot ce-i trebuie, aer conditionat. Plus ca dau si chitanta...Ceea ce am si facut, adik ne-am cazat la hotel :).
Plaja "Trei papuci" din Constanta are farmecul ei: nisip destul de fin, chiar daca nu ca la Mamaia, sezlonguri si umbrelute care nu costa impreuna decat 10 lei pe zi, iesire la o mare destul de curata, pazita de salvamarii de serviciu, vigilenti si...musculosi.

Salvamari si porumb fiert
Plaja nu are dusuri, dar nici clasificare Blue Flag ( cum nu are de altfel nicio plaja din Romania), WC-urile sunt ecologice- oare de ce fuge toata lumea de ele?

Sa nu uit de vanzatorii de porumb, de pufuleti sau gogosi-care patruleaza impasibili pe caldura, super-bronzati... Numai pofta de gustari nu-ti inspira, insa nu duc lipsa de clienti ...

Unde sunt fotografii de altadata? Faceti poze la copii....


Oricum, am avut noroc: marea a fost ok, destul de calda si fara alge, clara, cu pestisori fara frica, periata de un vant domol, cu valuri atat cat trebuie sa inoti fara probleme. Plus un spectacol gratis: un mic incendiu de vegetatie, speculat la maxim de pompierii-sefi la TV, cu toate ca a durat aproape o ora sa se prezinte la locul faptei dupa primul apel la urgenta.
M-a uimit oarecum faptul ca pe plaja de la "Trei Papuci" nimeni nu arunca nimic anapoda pe nisip sau in apa, ca nu se asculta la maxim manele sau orice altceva care se vrea "muzica" de acest gen, ca atmosfera era in general civilizata si linistita, normala. Ba chiar unii turisti s-au intors din drum sa-si adune gunoaele lasate pe nisip.
Si plaja din Mamaia nu e la nici doi kilometri, sau poate tocmai de aceea :)?
Totusi, indicatoare de genul accesul interzis masinilor par invizibile pentru unii soferi. Stau masinile langa zidurile pictate de niste grafiti cu teme inteligente, parcate in nisip, desi accesul e interzis. Suntem totusi in Romania...Cine stie, poate la anu....

Thassos, o insula care te cucereste iremediabil. Primele fotografii

$
0
0


Prima oprire dintr-o calatorie in care am am parcurs aproape 5.000 de kilometri pe patru roti: insula Thassos, Grecia. Am ajuns in Thassos cu ferry-boatul luat din Kavala, dupa nici 45 de minute de la imbarcare, escortati de pescarusii curiosi care au revenit si la plecare.
Acestea sunt primele poze din Thassos, insula unde marea e la o aruncatura de bat de munte, unde te simiti ca acasa... o sa vedeti maine de ce
Maine, mai multe poze si informatii cu tot ceea ce merita vazut in Thassos, o insulita care are un "vino incoa" atat de puternic incat nu ai cum sa-i scapi. Nu trebuie uitat ca cele mai bune luni pentru a vizita Thassos sunt august si septembrie-deci mai e destul timp pentru un sejur aici. Iar preturile sunt accesbile, comparativ cu alte destinatii, inclusiv grecesti.

Thassos, insula cu vino-ncoace (I): raiul iubitorilor de mare

$
0
0

Insula Thassos este o destinatie ideala pentru cei ce vor sa se bucure de soare si mare, de liniste si chiar de drumetii montane. Una dintre cele mai verzi insule din Grecia, micutaThassos este potrivita deopotriva familiilor cu copii si celor care-si doresc un concediu fara pretentii, petru o vacanta aici fiind necesar un buget mediu.

 
Grecia. Insula Thassos a fost prima mea oprire dintr-o calatorie in care am am parcurs in total aproape 5.000 de kilometri pe patru roti. Am ajuns in Thassos cu ferry-boat luat din Kavala, dupa nici 45 de minute de la imbarcare, escortati de pescarusii care au revenit curiosi si la plecare, cand ne-au urat drum bun conducandu-ne ca niste gazde adevarate, pana ne-au vazut cu...picioarele pe pamant.  

 Pescarusii, primii soli ai ospitalitatii din Thassos

Aici te simti ca acasa
Primele indicii ca Thassos e un loc primitor le-am avut inca inainte de a pasi pe acel petec de pamant: pur si simplu ferry boat-ul ne-a asteptat sa urcam la bord, iar aceasta jumatate de ora castigata mi-a permis o prima baie in Marea Egee, pe inserat. Mersesem aproape 10 ore pe drumurile mai mult sau mai putin bune din Romania si Bulgaria, si apoi pe autostrazile impecabile din Grecia, pe ruta Bucuresti-Ruse-Kavala, iar o baie in mare era tot ceea ce ma putea repune pe linia de plutire :)
Totusi, marturisesc ca in prima seara si prima zi intreaga din Thassos, insula care apartine geografic si istoric de provincia Macedonia ( Grecia)- nu m-a impresionat deloc. Nu vedeam altceva decat un loc comun, o insulita stancoasa fara personalitate, asemeni multora din Egee, Mediterana sau Adriatica. Capacul dezamagirii initiale l-a pus Potos, o localitate gen Vama Veche ( scuze fanilor "statiunii" Vama Veche care au mai ramas) un pic mai evoluata. Potos m-a intampinat cu o atmosfera haotica, cu o mare de oameni marsaluind incolonati catre nicaieri sau poate catre o masa cat mai convenabila la pret. Potos, noaptea, este poate prea plina de turisti, majoritatea familisti cu copii, veniti sa se bucure de vacanta cu bani putini, fara pretentii prea mari, la pensiunea de la tara. Potos inseamna patru-cinci stadute impanate cu magazine pline de kitsch-uri si produse locale, gen miere de albine, ulei de masline si ...masline, plus 15-20 de terase. In Potos domina o atmosfera prafuita si neingrijita, dar nimeni nu pare sa fie deranjat de aceasta, de vreme ce odata venit aici se presupune ca nu ai pretentii. 

 In Potos, taverna Irene nu ar trebui ocolita


In Potos, localitate aflata in sud-vestul insulei, limba romana se vorbeste curent, atat de catre chelnerii si cameristele de la terasele si hotelurile din zona cat mai ales de catre turistii din Romania. Te simti aproape ca acasa cand un chelner te intreaba "cu ce va servim" sau "va recomand cutare produs", diferenta fata de confratii din Romania fiind ca cei din Thassos zambesc sincer. Situatia se repeta in toata insula Thassos, unde intre 50 si 70% dintre turisti sunt romani, despre care localnicii recunosc ca au fost cei care au introdus insula in circuitul turistic.
Bile albe pentru Potos: nu se aud manele nicaieri, desi la terase muzica nu lipseste, poti manca pe indestulate cu 2,5 euro la terasele fast-food, fara bautura. Un meniu fast food format din gyros /hamburgher plus o bere costa 5 euro (o bere mica la halba costa minim 2,5 euro, o bere mare 3,5 euro, iar un coctail minim 7, la terasele din toata insula). Revenind la Potos, nimeni nu are fitze, localitatea geme de romani, greci si sarbi, rar cate un rus sau vest-european.

Sporturi nautice
Mai interesante sunt imprejurimile Potos, unde se afla cateva plaje deosebite sau macar ingrijite, atestate Blue Flag, precum cea a Clubului Alexandra Beach ( 4 stele, unde ne-am cazat). La acestea se adauga si o oferta destul de consistenta pentru sporturi nautice, inclusiv scuba diving sau zbor cu parapanta, precum cea de la plajele San Antonio, Psili, Metallia sau Rosos Gremos.


Principala atractie a insulei: plajele salbatice
Pentru ca am ajuns in sfarsit la plaje: aceasta este prima si cea mai mare atractie a insulei Thassos, pentru ca in afara de cele consacrate gen Marble Beach ( plaja de marmura), Paradise, Golden Beach sau Alyki-unde poti sa te balacesti in apa langa vestigii istorice sunt zeci de plaje izolate, de o frumusete salbatica. Insula cu aprox 93 de kilometri de tarm pare ca a fost croita de zei pentru turism si dedicata celor care iubesc nu doar marea ci si muntele, soarele si natura in general.


Un loc sub soare numai al tau
 Cu al sau tarm stancos, cu bucati de pamant impadurite care se pravalesc in mare, sau dimpotriva cu intrare lina in mare, numai sa nu vrei sau sa nu fii atent sa nu gasesti un colt de plaja numai al tau, daca asta iti doresti. Apa marii, de unde-si trage numele insula de smarald, este de un albastru-verzui, foarte clara, curata si nu in ultimul rand calma si calda. Atentie la aricii de mare, nu incercati marea fara saboti speciali!


Plaja la umbra unor vestigii istorice : Alyki

 Una din cele doua plaje Alyki

Mie mi-au placut Alyki si Marble Beach, ultima mai mult pentru drumul de munte pana acolo, pietruit si prafuit, si pentru livezile de maslini de pe traseul racoros. Plaja "de marmura" este foarte aglomerata. Apa limpede precum cristalul al celor doua plaje de la Alyki, satuc unde se afla si un camping, aflat in sud-estul insulei, la aprox. 45 de kilometri de Limenaria, fac din zona ceva deosebit. Plajele de la Alyki sunt considerate de multi cele mai frumoase de pe insula Thassos, cert fiind ca sunt deosebite pentru ca sunt strajuite de vestigii istorice, din diferite perioade, cele mai vechi datand incepand cu secolul 5 i.e.n. Tot aici se afla si cea mai veche cariera de marmura din Thassos, insula fiind cunoscuta pentru marmura sa de un alb pur, foarte cautata la export.


Dans pe nisip :Marble Beach

 Plaja de marmura

Tot de marmura se leaga si existenta plajei Marble Beach, dupa cum ii arata si numele, aflata in imediata apropiere a celei mai mari cariere de marmura de pe insula. Spre deosebire de majoritatea plajelor din Thassos, ultimul lucru care se  poate spune despre Marble Beach- alias Saliara Beach este ca ar fi linistita. Locul, farte stampt, situat intre doi versanti impaduriti, este foarte aglomerat, faima sa atragand turisti atat cu autoturismele cat si cu vaporasul. Muzica este asurzitoare, oamenii danseaza pe plaja, locul pare un soi de club de zi. Si majoritatea sunt romani, tineri, parca teleportati de la Mamaia. Plaja este deosebita, cu o apa de un bleu deosebit- de la marmura adusa din cariera, pacat ca este atat de aglomerata....( de populata as spune).
*Alte plaje populare sunt Golden Beach si Paradise Beach ( marginita la un capat de o plaja pentru nudisti), mult mai linistite insa decat Marble Beach.


Mai jos, cele mai bune plaje din Thassos :
*Potos. Incepe din centrul satului, fiind intinsa pe o lungime de 2 km, pe coasta de sud a insulei Thassos.
*Rosogremos, o alta plaja cu nisip , la aproximativ 2 kilometri distanta de Potos Beach.
*Pefkari, una dintre cele mai frumoase plaje de nisip de pe insula, cu doua golfuri mici, cu ape foarte clare.
*Psili Amos, la doar 5 km de Potos, remarcabila pentru apa sa cristalina, plaja este margiita de taverne mici.
*Plajele de la Astris, in cel mai sudic punct al Thassos.
*Ag. Ioannis, o plaja singuratica, dar destul de stancoasa.
*Paradise Beach, considerata cea mai buna plaja de pe insula, aduce cu un paradis tropical, cu nisip alb si fin, cu apa care se adanceste treptat, fiind inconjurata de munti impaduriti cu pini.

 Plaja Paradisului

*Limenaria este o plaja foarte intinsa, cu nisip alb pur.
*Kallirachi si Sotiras au plaje foarte lungi.
*Prinos- o fasie lunga de plaja cu pini, nisip fin, apa marii fiind de mica adancime.
*Rachoni este o alta plaja cu imprejurimi verzi, cu nisip fin.

*Makriammos. Plaja pitoreasca din zona Limenas, cu nisip fin. Foarte bine organizata, apartine de un club.
*GoldenBeach, de dimensiuni generoase, inconjurata de verdeata, Golden Beach este flancata de doua sate Skala Panagias si Skala Potamias. In zona exista si un camping, ca de altfel si langa Alexanfra Beach Hotel, sau cele doua langa Prinos ( in nord-estul insulei).

Revenind la cazare, complexul AlexandraBeach este motivul pentru care am ajuns in Potos, localitate pe care nu as mai vizita-o decat pentru a lua o portie de calmari la taverna Irene, chiar pe malul marii. Terasa este deservita de chelneri romani ca multe altele din Thassos, portiile sunt uriase, preturile foarte bune, iar bucatele bine gatite, astfel ca faima acesteia a depasit granitele Thassos. O recomand macar pentru salata tzatzichi, calmari, sau sardine pe gratar. O sa revin cu optiunile de cazare in Thassos, unde predomina pensiunile, oferta de lux nefiind foarte consistenta.

 Calamari la gratar de la Irene

Putina istorie : vestigii in Limenaria si Alyki
Mult mai frumoase, mai autentice cumva sunt oraselele Limenas, capitala insulei, supranumita si Thassos-cu al sau port vechi pitoresc si ruinele antice sau Limenaria-care iese in evidenta in special datorita nenumaratelor terase si taverne pentru toate buzunarele, insiruite pe malul marii.
Capitala Limenas este legata de continent prin cele doua linii de ferry boat care o leaga de orasele Kavala si Keramoti, vaselor de tonaj mai mare fiindu-le interzisa acostarea in portul vechi. Strajuit de doua tunuri, portul vechi este "poarta de intrare" catre istoria antica a oraselului: in imediata sa apropiere se afla AgoraAntica, loc de intalnire, pentru sectacole si chiar pentru cumparaturi pentru localnici pana in secolul 5 e.n. In imediata apropiere a Agora Antica se afla 
muzeul arheologic din Thassos, cu o serie de sculpturi rafinate, ceramica si monede descoperite in toata insula Thassos( muzeu inchis lunea).

Portul vechi din Limenas, la o aruncatura de bat de vestigiile vechi de peste 2.000 de ani

 

Mai sus pe deal, puteti admira ruinele impresionante ale templului dedicat zeitei Athena, imaginea de la inaltime fiind deosebita. Trebuie urcat ceva pana acolo, astfel ca ar fi bine sa plecati la drum dimineata. Nu uitati sa aveti incaltari comode si neaparat sa aveti aparatul foto la voi.

Unde altundeva mai poti face plaja alaturi de vestigii vechi de peste 2500 de ani?


De amintit ca cele mai bune luni pentru o vacanta in Thassos sunt august si septembrie-deci mai e destul timp pentru un sejur aici. Eu am prins o vreme excelenta, fara niciun nor pe cerul de un albastru adanc, temperaturile de pe plaja fiind cam prea mari pentru gustul meu-peste 35 de grade, la umbra. Se ajunge relativ usor in Thassos din Romania, doar cu masina, desi pe continent, foarte aproape de insula este un mic aeroport.
Maine revin cu un material si poze despre drumetiile montane pe care le poti face in Thassos.


Thassos, insula cu vino-incoa (II):special pentru iubitorii muntelui si peisajelor salbatice

$
0
0


Numai daca nu vrei sa te bucuri de un colt de mare si de soare doar al tau nu vei gasi o plaja izolata in Thassos, cei aprox. 93 de kilometri de tarm ai insulei fiind facuti parca special pentru a-i incanta pe iubitorii de mare. In Thassos majoritatea plajelor sunt invecinate cu paduri dese de pin, arbusti agatati in disperare cumva de orice petec de pamant stancos, care poate oricand sa se prabuseasca in mare. Marea si muntele creeaza peisaje dureros de frumoase si pure totodata, in salbaticia lor. Nici daca preferi muntele nu ai de ce sa te simti neglijat in Thassos: de peisaje salbatice abunda insula, unde iti poti lua ruccsacul in spate pentru drumetii usoare, la pas sau pe trasee mai abrupte, chiar de alpinism, ca sa nu mai vorbim calatoriile cu multi cai-putere, de pe traseele off-road.

Exista si campinguri intre munti, precum Astro Camping, ca sa nu mai amintesc de cele de pe malul marii, precum cel din imediata apropiere a Alexandra Beach Hotels( Potos).

 Camping organizat pe plaja, langa Alexandra Beach Hotels


Catre cel mai inalt varf, via cel mai secat lac :)
Erau peste 35 de grade la umbra cand am hotarat ca este cazul sa parasim plaja devenita prea fierbinte pentru o potentiala racoare a  padurilor de pin. Nu era nici mijlocul zilei, insa nisipul era numai bun de pus la fiert cafeaua...greceasca, cremoasa si dulce-dulce, asa cum le place localnicilor. Cum mie nu-mi place o astfel de cafea :), am ales sa parasim plaja ...pornind astfel catre lacul Maries (Marrion), despre care toti il dadeau drept o atractie montana de top a insulei.


Lacul Maries, produs de marketing


La acest lac artificial, micut ca o baltoaca mai mare la data cand am ajuns pe malurile sale, se ajunge din localitatea Skala Marion pe drumul catre satul Maries. Denumirea multora dintre localitatile de pe malul marii din Thassos incepe cu skala ( treapta), ceea ce aminteste de faptul ca localnicii s-au mutat din munti in apropierea tarmului, dupa ce pericolul atacurilor piratilor a trecut. Drumul catre satul Maries este marginit de plantatii de maslini cu trunchiuri groase, arbori vechi de sute de ani care asigura si astazi traiul localnicilor, prin cele doua recolte anuale pe care le ofera. Localnicii se lauda ca uleiul de masline din Thassos este cel mai bun din Grecia, insa mi-amintesc ca si cei din Creta plasau uleiul lor pe primul loc la calitate si gust... Cert este ca acesti arbori cu trunchiuri impresionate si coroane incredibil de simetrice sunt udati fiecare la radacina, sistemele de irigatii fiind constituite pe bani europeni...La noi oare de ce nu este posibil acest lucru? Thassos este singura insula din Grecia care nu are probleme cu apa, avand nenumate izvoare care tin atat de verde insula. Revenind la Maries, acesta este unul dintre cele mai vechi sate din Thassos, o asezare tipica, cu ale sale case albe, cu acoperisuri grele din sisturi de piatra, cu stradute foarte stampte si ...oameni in varsta stand linistiti la o cafea. Parasim repede Maries, pentru a ajunge la lacul cu acelasi nume, care, dupa un drum prafuit dar destul de bun, care ne-a intampinat cu o priveliste dezolanta. Cu toate izvoarele din Thassos, vestitul lac Maries putea fi cuprins in palme, pestii sai aproape ca... strigau dupa ajutor, iar minunata cascada din apropiere era de negasit.

 " Lacul" Maries

 Probabil seceta si canicula si-au spuns cuvatul asupra lacului Maries, dezolant de-a dreptul cu toata faima sa pe care o consider acum nemeritata. Acest lac (si cascada sa) poate fi batut la capitolul spectaculozitate de orice cascada cat de cat mai acatarii din Romania, de exemplu de cascada Putnei, din Muntii Vrancei. Lacul Maries este un exemplu de cat de bine poate fi vandut orice, daca ai interes si stii si ceva marketing, unor turisti care vor cu orice pret sa se simta rasplatiti, macar si vizual, ca au ajuns intr-o destinatie.
Imagine panoramica de pe Ypsarion


Am pornit astfel mai departe pe drumul prafuit, din care ieseau coltii unor  pietre amenintatoare pentru cauciucuri sau se insinuau gropi adanci, solicitante pentru motor, catre cel mai inalt varf din Thassos, Ypsarion ( 1.204 metri altitudine). Peisajele salbatice, contrastul dintre verdele padurii si albastrul curat al cerului si aerul evident mult mai racoros iti fura vrei, nu vrei, admiratia. Iar vulturii care-si pandesc pranzul te fac sa-ti aduci aminte ca pe insula, dupa cum ne-au avertizat unele ghiduri turistice, sunt foarte multi serpi. Din fericire, eu nu am vazut niciunul ( chiar daca nu bag mana in foc ca nu am fost zarita la randul meu de ei :) ) desi unii localnici au admis ca, desi sunt multe astfel de taratoare, nu au omorat pe nimeni pana acum.


Trasee off-road spectaculoase


 Cu ale sale curbe stranse, serpuind deasupra haului, drumul catre Ypsarion este destul de palpitant, dar ofera imagini spectaculoase. In zare, plajele si localitatile comprimate la dimensiunea unor gamalii de ac, dar primejdios de aproape insa, daca nu esti atent, te suprinde cate un perete de piatra care pare ca sta sa cada pe tine. Si tot mergi asa cateva zeci de minute, admitand ca totusi unele peisaje montane spectaculoase pot fi gasite si in Romania. In fine, dupa un ultim hop trecut cu bine de toate masinile echipate 4X4 care s-au aventurat pana pe creste, ajungi pe Ypsarion, care-ti ofera o panorama completa, de 360 de grade, nefardata a acestei mici bijuterii de insule. Las pozele sa vorbeasca.

Marea Egee de pe Ypsarion

 Consilierturism.ro v-a lasat un mesaj in "casuta postala" de la 1.204 metri altitudine, dorindu-va sa va bucurati candva de un sejur in Thassos.


Drumuri salbatice, la fel de spectaculoase, pot fi strabatute catre interiorul insulei, precum cel catre plaja Saliara (plaja de Marmura-Marble Beach). Am strabatut un astfel de drum din apropierea Golden Beach, probabil cel care deserveste carierele de marmura, traseu care-ti poate ofera o experienta completa off-road ( mai ales daca esti mai putin experimentat), la sfatul unui localnic care ne-a indrumat pe un drum impotriva curentului majoritatii vizitatorilor Saliara Beach. Si pot sa spun ca nu mi-a parut rau.
Revenind la satele mai izolate, autentic este si Theologos, unde se spune ca se mananca cea mai buna friptura de miel. Ajunsi aici parca nu s-a schimbat nimic de cateva sute de ani, inclusiv stradutele foarte inguste pe care teoretic se circula pe un singur sens. Mai merita vizitat si Kinira, cel mai apropiat sat de plaja Paradise Beach ( la 2 kilometri de aceasta), sat foarte vechi, care s-a adaptat vremurilor noastre oferind astfel o multime de taverne, restaurante, pizerii si chiar un supermarket. Kinira este la 24 km de orasul Thassos.

O amiaza tihnita pentru varstnicii de Theologos
De stiut!
*Daca nu aveti masina proprie, trebuie sa stiti ca autobuzele ajung  in toate localitatile de pe insula, iar biletele se pot cumpara de la sofer. Se circula insa la intervale destul de mari, astfel ca este bine sa va informati din timp. 
*Daca inchiriati o masina pentru drumetii pe munte, ar trebui sa fie una 4X4.
*Daca aveti drum pe partea de sud a insulei, intre Potos si Aliki, nu ar trebui sa ocoliti Manastirea de maici Arhanghelul Mihail, aflata chiar deasupra marii. Acest asezamant de cult este construit pe marginea unei prapastii,pe malul marii, in secolul 18. Manastirea pastreaza o colectie de obiecte religioase create de calugarite, precum si o colectie de sabii purtate de diversi militari in lupte. Principalul artefact religios din manastirea Arhanghelul Mihail este unul din cuiele cu care a fost rastignit Isus Christos.

 Manastirea Arhanghelul Mihail


*Dupa un moment de liniste si piosenie, nu ai cum sa ratezi privelistea ampla a marii Egee care ti se deschide la picioare. Accesul in incinta manastirii se face doar in tinuta corespunzatoare. Asemeni tuturor restaurantelor si tavernelor, care ofera clientilor, invariabil, ceva din partea casei - de regula pepene sau inchetata sau cafea, si la manastirea de maici vei fi tratat cu ceva dulce, in acest caz cu rahat de trandafiri.

*Si apoi de intrebi de ce sa nu revii in Thassos?

Plaja din Aliki, un loc la care sa visezi la iarna :)

Lacurile Plitvice, un mic paradis terestru. Patru anotimpuri si o simfonie de culori

$
0
0
La aproximativ 140 de kilometri sud-vest de capitala Croatiei, Zagreb, in apropiere de granita cu Bosnia-Hertegovina, intr-un cadru natural deluros, se gaseste cel mai frumos dintre cele opt parcuri nationale ale Croatiei, Plitvicka Jezera- lacurile Plitvice. 

Inclus in patrimoniul UNESCO, parcul Plitvice primeste anual aproximativ un milion de vizitatori. Turistii sunt atrasi aici de opera continua a naturii, care modeleaza fara incetare relieful calcaros. Ceea ce a iesit din "mainile" naturii, o salba lacuri si cascade, scaldate de soare in culori si nuante aproape ireale este pus foarte bine in valoare de croati, care au amenajat la "milimetru" zona. 
Sub razele soarelui, calcarul de pe fundul lacurilor ia nuante de turcoaz
 
Sunt destul de greu de descris in cuvinte peisajele de aici, create in „jurul” celor 16 lacuri care comunica intre ele, prin revarsari spectaculoase in zeci de cascade. Caderile de apa au inaltimi cuprinse intre 2 si 72 de metri, cea mai mare dintre ele fiind Plitvica, din imediata apropiere a portii numarul 1, cea mai indicata pentru a porni excursia. Trebuie amintit ca sunt cinci trasee diferite care pot fi urmate de turisti, in functie de timpul avut la dispozitie, de conditia fizica sau de dorinta de a exploata zona. 

Daca nu aveti decat o zi la dispozitie, trebuie sa stiti ca este spectaculos traseul care include transportul cu vaporasul pe cel mai mare lac din rezervatie, Jezero Kozjak
Iubitorii de drumetii montane se vor simti in largul lor aici, ca sa nu mai vorbim de pasionatii de geologie, mai ales ca in parcul National exista si cateva pesteri care pot fi vizitate. Cei mai comozi au la dispozitie si un trenulet, al carui traseu nu acopera insa nici pe departe obiectivele care trebuie vizitate odata ajunsi aici. Indiferent de traseul ales, pretul de intrare in rezervatie este de 110 kuna (aproximativ 15 euro) de persoana adulta in varf de sezon, orarul de functionare fiind 8.00-17.00.

Aproape plutind pe apa
Mergand pe pontoanele de la Plitvice ai impresia ca plutesti pe apa, atat de bine sunt realizate micile pontoane si atat de bine este gandita este amplasarea podurilor infipte pe piloni in apa lacurilor. Podetele de lemn, care te conduc pana foarte aproape de cascade sau pana in mijlocul lacurilor par atat de naturale incat par ca sunt infipte pe fundul apei inca din vremea facerii lacurilor Plitvice. Nimic nu este astfel fortat de mana omului, toata zona isi patreaza o oarecare aura de salbaticie, desi este controlata "la sange". Spre deosebire de padurile, lacurile, marea, Delta si oricare alte zone de interes din Romania, la Plitvice nu o sa vezi nici macar un petec de hartie sau un capac de sticla de plastic aruncat aiurea, iar de mucuri de tigara sa nu mai vorbim. In plin sezon estival esti obligat insa sa mergi in sir indian pe pontoane, aglomeratia fiind cea mai deranjanta la casa de bilete, unde coada de turisti pare interminabila in soarele insistent. 
Fara cuvinte!
Nuante diafane
 
Mergand pe podetele umbrite, nu poti trece cu vederea bogatia de nuante ale apei lacurilor Plitvice, pornind de la cele de verde la albastru sau argintiu, in care se oglindesc padurile de brad, fag, pini si stejari. In lipsa acestor paduri, barierele de calcar formate in mii de ani intre lacuri ar putea fi distruse imediat de forta apelor, iar ecosistemul locului distrus. Barierele calcaroase, formate in ultimii 4.000 de ani de aluviunile si de formatiuni vegetale, cresc cu aproximativ 3 centimetri pe an, pot disparea imediat sub presiunea apei. Apele lacurilor Plitvice sunt populate de multi pesti, de rate, insa atentie: atat pescuitul cat si inotul sunt interzise.
Suntem in siguranta! Pescuitul e interzis :)
 
Malul calcaros si alb al raurilor si lacurilor din rezervatia naturala se sedimenteaza imperceptibil dar sigur, iar albastrul turcoaz al apei reflectat de razele soarelui a devenit un simbol al locului, mai ales prin contastul cu verdele crud al padurii si cu albastrul curat al cerului.
Sub stapanierea miilor de nuante ale toamnei
De stiut
*Taxa de intrare in parc include transportul cu autobuzul in interiorul parcului si  plimbarea cu "feribotul" electric. Se pot cumpara bilete pentru o zi sau pentru maxim doua zile.
*Trebuie amintit ca acest mic paradis terestru, cu ale sale cateva grote subterane, nu a fost ocolit in timp de tragedii. Nu au trecut nici 20 de ani de la ultima fila de istorie sangeroasa a zonei, din care sunt de aminti cei patru ani de dominatie sarba. Parcul natural Plitvice a fost renovat in totalitate de croati in doar trei ani, astfel incat acum nimic nu mai aminteste de dezastrul de aici, decat poate manualele de istorie. 
*Va puteti caza chiar in interiorul parcului, in cele trei hoteluri situate langa intrarea numarul 2. In zona mult mai convenabile sunt pensiunile agroturistice, la tarife care pornesc de la 25 de euro camera pe noapte, in varf de sezon.
Primavara in nuante reci
Vara, locul este plin de turisti
 
*Unul dintre cele mai bune si ieftine restaurante din zona este Degenija, unde puteti incerca diverse preparate traditionale.
*Parcul este deschis tot timpul anului, iarna putand fi practicat, in apropierea sa, si schiul.
Cel mai mare lac, Jezero Kozjak
 Opt parcuri nationale 

*Parcul National al Lacurilor Plitvice a intrat in patrimoniul UNESCO in 1978, dupa ce a fost luat sub protectia guvernului in 1949.
*Din cei 294 de km patrati de arie protejata, aproximativ 220 de hectare sunt acoperite cu lacuri, care totalizeaza 8 kilometri lungime.
*Parcul National Plitvice este cel mai vechi din cele opt astfel de rezervatii naturale ale Croatiei, aici traind peste 1.200 de specii de plante, din care 75 sunt endemice. 
*In Croatia mai sunt Parcurile nationale al insulelor Brioni, Parcul National al insulelor Kornati, Mljet-Meleda, Veebit, Paklenika, Risnjak si nu in ultimul rand parcul national al fluviului Krka, cu peisaje ce aduc cu cele din Plitvice.
 
Prietenie de-o vara
Multumesc ca imi cititi materialele!

Nessebar, o destinatie (aproape) mediteraneana la Marea Neagra

$
0
0

Bulgaria. Mi-as fi dorit sa avem pe litoralul romanesc o statiune precum Nessebar, insa daca nu a fost sa fie, cred ca cineva acolo sus stie de ce :) :( , am putut macar sa o vizitez. La aproximativ 360 de km de Bucuresti, in Bulgaria, intr-un cadru natural deosebit fata de ce avem noi romanii la malul Marii Negre, cu tarife mai decente ca la noi dar cu servicii superioare, Nessebar este o destinatie de vacanta deosebita la Marea Neagra. Peninsula Nessebar seamana cu un colt de Mediterana ori Adriatica, desi este adanc inradacinata in Balcani.

Vechiul Nessebar are strajeri vigilenti, amplasati strategic pe hotelul Marina Palace

Hotelul Marina Palace are o piscina deosebita pe acoperis, de unde se vede tot golful

Marea Neagra este totusi imprevizibila, imediat isi schimba dispozitia


Agrumente pro Nessebar

Te poti trezi chiar ca ai vrea a te reintorci aici, nu  de alta, dar drumul pana la Nessebar poate dura doar cu putin mai decat cel pana la Neptun-Olimp, de exemplu. Si atunci, daca ai o plaja si o apa mai curata, tarife mai bune, ai ce obiective sa vizitezi, de ce ai alege statiunile din sudul litoralului romanesc?
Incep cu motivele contra litoralului nostru, desi nu as vrea sa existe. Daca nu ai sti ca este situat pe malul Marii Negre, poti sa spui fara sa gresesti despre Nessebar ca seamana cu orasele vechi din Grecia, Croatia, Italia sau chiar Muntenegru.

Micuta cetate, cu ale sale case medievale, cumva liliputane, cu strazi stramte si pietruite, intrate parca la apa ca doar sunt la nici 100 metri departare de mare ( Neagra), merita vizitata de catre cei care aleg litoralul bulgaresc pentru vacanta, macar pentru a face o comaratie amara cu litoralul nostru, desi nu acesta e scopul unei vacante. Nessebar este inscris in patrimoniul UNESCO ina din 1983, avand o multime de monumente vechi, unde te si poti caza. Asta daca nu alegi cumva sa te cazezi chiar in statiunea cu acelasi nume, unde se gasesc hoteluri pentru toate buzunarele.
Daca ai ales statiuni ale turismului de masa precum Sunny Beach ( la trei kilometri de Nessebar ),Ozbor ( la 37 de kilometri), la Sveti Vlas (10 kilometri) atunci nu a  niciun motiv sa nu vizitezi macar pentru o zi acest colt de... Balcani. Merita!

Nu e Adriatica, e Marea Neagra

Nessebar: te afli la Mediterana sau Adriatica?

Orasul-cetate Nessebar reuseste sa-ti dea senzatia ca te afli la malul Mediteranei sau al Adriaticii, chiar daca ii lipsesc palmierii, maslinii sau rumoarea specifica unei asezari mediteraneene. Asezat pe o peninsula stancoasa, legata de continent printr-o fasie ingusta de pamant, vechea cetate a Nessebarului este recomandata in special celor care iubesc istoria dar si celor romantici.
Istoria Nessebar, care incepe in vremea epocii romane, a mai lasat destul de putine la vedere pemtru zilele noastre, cu exceptia a numeroase biserici, bizantine sau bulgaresti. Este mult sau putin? Nu stiu, trebuie amintit ca vechiul oras nu mai are acum decat 850 de metri lungime si 350 metri latime, dupa ce, de-a lungul timpului, Marea Neagra si-a adjudecat aproximativ 1/3 din suprafata sa atestata initial. Orasul Nessebar, inclus in patrimoniul UNESCO din anul 1983, este un punct de atractie pentru multi dintre turistii straini, mai ales englezi, nemti, rusi veniti aici sa se bucure de mare si soare pentru un sejur intreg sau doar pentru cateva ore, la bordul unor imense nave de croaziera. Turistii au posibilitatea sa „radiografieze”in Nessebar istoria locului in muzee precum  cel Muzeul de Arheologie, Muzeul Etnografic, Biserica Sf. Stefan, remarcabila prin frescele sale si Biserica Sf. Spas. Pe langa obiectivele culturale, pe stradutele inguste ale Nessebarului intalnesti la tot pasul magazine cu suveniruri, restaurante si cafenele, unele cu privelisti fermecatoare. Fondat pe locul unei asezari stravechi de pescari fondat pe vremea tracilor, orasul vechi Nessebar se poate mandri ca este unul dintre cele mai vechi din Europa. Ruine antice, biserici medievale si case din perioada renascentista sunt principalele atractii ale oraselului inconjurat din trei parti de apele Marii Negre.
* In Nessebar au existat peste 40 de biserici, insa exista date certe doar pentru 26 dintre ele. De altfel, Nessebar este una dintre asezarile cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor din Europa.

Cateva bilute negre

 *Suntem totusi in Balcani, iar Nessebar nu se poate dezlipi, din pacate, de o atmosfera de talcioc care pare specfica acestei zone a Europei...

* Mai suparatoare sunt insistenta unor angajati ai restaurantelor si comportamentul unor turisti needucati.
*Cei mai noptateci trebuie sa stie ca multe din magazine se inchid devreme pentru cineva aflat in vacanta, iar strazile din cetatea Nessebar devin  aproape pustii dupa ora 23.00-24.000. 
* Exceptie fac  restaurantele scumpe, un magnet pentru bogatasii rusi, ucraineni si bulgari veniti aici sa-si etaleze bolizii de sute de mii de euro, culmea, multe dintre autoturisme fiind tunate. E cam ciudat totusi sa vezi un Ferrari sau un Porsche tunat, chiar nu e de ajuns de scump un astfel de autoturism la pretul de catalog?!
* Pare de neinteles pemtru o zona turstica dezvoltata, dar localnicii vorbesc destul de putin engleza, germana ca sa nu mai vorbim de romana. Meniurile sunt multilingve, asa ca va veti descurca sigur.
*Orasul nou Nessebar, acolo unde se afla majoritatea hotelurilor, seamana destul de mult cu Mangalia sau Eforie Nord. Printre blocurile ”comuniste”, semanad cu cele din Romania, cu strazi bine intretinute sau din contra cu trotuare sparte, umbrite insa de verdeata, poti gasi hoteluri mai mult sau mai putin luxoase, restaurante,  magazine sau blocuri incalzite cu sobe cu lemne.

* S-a construit si aici pana in "buza marii", dar poate ca unii turisti tocmai asta apreciza: sa sara din pat direct in apa, fara a se gandi la ecosisteme..

*Trebuie remarcat ca lipsesc insa cainii vagabonzi, dar nu garanteaza nimeni de absenta hotilor.


*Nessebar are numeroase hoteluri si spatii de cazare, majoritatea fiind recent construite, pentru toate buzunarele.


* Va puteti relaxa macar pentru o zi in parcul de distractii Aqua Paradise situat chiar in oras, cel mai mare de acest gen din Bulgaria.

Detalii pe http://www.aquaparadise-bg.com/#welcome?lang=en

Cel mai fin nisip

*Se spune ca plajele din Nessebar au cel mai fin nisip dintre plajele Marii Negre, desi nu sunt acreditate Blue Flag. In Nessebar sunt doua plaje principale: cea care uneste orasul cu statiunea Sunny Beach si cea de la sud de Nessebar, despartite de peninsula pe care este cucerita de orasul vechi si de portul de ambarcatiuni.

*Daca va e foame, puteti opta pentru unul din nenumaratele restaurante din orasul nou- care seamana cumva cu Mangalia noastra sau Eforie Nord, precum cel lipit de Discoteca Captain Jack. Puteti „degusta“ astfel o portie mare de miel (aproximativ 7 euro) sau o frigaruie in doi, amatorii de peste avand de unde alege (fructe de mare - pornind de la 7 leva, peste pe gratar - macrou proaspat de la 7,5 leva/portia).

*In centrul vechi se distinge restaurantul Zornitza, specializat in fructe de mare, situat in buza marii.

* Chiar pe malul marii, discoteca Captain Jack pare polul distractiei din Nessebar.

Una din falezele din Nessebar 

 


Incarcat de istorie

Despre micuta peninsula istoria locului spune ca patronul orasului a fost ales zeul Apolo, grecii construind un templu si un teatru in onoarea sa. Orasul a trecut de la greci in mainile Imperiului Roman, devenind o asezare cu greutate importanta in epoca. Incepand din anii 680, Nessebar a devenit un centru episcopal, iar in secolele VII-VIII si un important si puternic port bizantin. Numele slav Nessebar a fost folosit pentru prima oara in secolul XI, inlocuind vechea denumire de Mesambria. Cea mai importanta dezvoltare a orasului a fost in perioada domniei lui Alexandru I, cand asezarea a fost unul dintre cele mai importante centre ale statului bulgar si cand s-au construit noi biserici.
detalii privind destinatia pe http://www.visitnessebar.org

daca vreti sa aflati care sunt cele mai bune plaje din Bulgariaa, clasificate Blue Flag urmati linkul http://www.blueflag.org/Menu/Awarded+sites/2012/Northern+Hemisphere/Bulgaria 

Noul si vechiul, istoria si prezentul, la o aruncatura de bat

Orasul nou vazut dinspre Cetate

Micuta marina ( port) din Nessebar, unde acosteaza barcile cu turistii venite pe mari vase de croaziera

Vederi (foto sus si jos) de pe Marina Palace Nessebar, un hotel cu piscina, terasa si bar la ultimul etaj si la acoperis. Hotelul are servicii bune, camere destul de aerisite, curate, multe cu vedere la mare precum si o parcare subterana. Este foarte bine pozitionat, de sus iti ofera o priveliste de 360 de grade asupra Nessebar dar mai ales asupra cetatii. Nu mi-a placut inghesuiala de la "sala de mese", de la micul dejun, si faptul ca personalul nu stia prea bine nicio limba straina...Per ansamblul, hotelul e OK pentru un weekend, fiind la o aruncatura de bat de plaja....

In zare, statiuni de renume din Bulgaria, in prim plan, sapaturi arheologice ( foto sus)

 

L-am gasit  pe plaja..nu ma intrebati ce s-a intamplat cu el.. :(

Parca esti intr-o insula din Grecia, nu-i asa?

Mykonos, insula distractiilor "nebune" din Grecia

$
0
0

 

Mykonos este o destinatie mai mult decat potrivita de vacanta pentru cei romantici si pentru cei pusi pe distractie cu orice pret.


Grecia. Insula Mykonos. Parte a arhipelagului Ciclade, in mijlocul Marii Egee, insula Mykonos este una dintre cele mai exclusiviste destinatii din Grecia. Cu ale sale cluburi si baruri galagioase, unde vin VJ celebri, cu plaje unde te duci nu neaparat pentru a te bronza ci pentru a dansa si..socializa, insula Mykonos e in topul destinatiilor de vacanta din Europa pentru cei mai petrecareti dintre petrecareti.
 


Daca iti place istoria si tot ce-ti doresti de la o vacanta este sa vezi cat mai multe vestigii, Mykonos nu este neaparat cel mai potrivit loc pentru tine, desi in zona se gaseste una dintre cele mai importante vestigii ale antichitatii: Delos, un oras antic amplasat pe o insulita apropiata, asupra caruia voi reveni mai jos. Nici daca preferi inainte de toate aerul curat al padurilor, vegetatia abundenta, luxurianta, nu ai sanse sa fii multumit de vacanta in Mykonos, care are mai degraba un peisaj desertic: arid, ars de soare si batut de vant.
Dar daca esti mai nelistit, pus pe experiente noi, indiferent de varsta sau esti doar tanar si vrei sa te distrezi atunci ai ajuns in cel mai potrivit loc. Insula Mykonos este supranumita "Ibiza Greciei" sau "Insula care nu doarme" si asta spune multe despre ceea ce se petrece aici...
Sunt cateva lucruri unice care apartin doar acestui loc, care merita vazute, testate, mai ales ca ele au devenit in timp imaginile vizuale ale Greciei, alaturi de cele "imprumutate" din Santorini, Atena, Creta sau Rodos.
Toate drumurile duc la Chora
In capitala insulei, Mykonos, sau Chora cum ii spun localnicii, sunt concentrate o serie de obiective care pur si simplu trebuie vazute. Chora in sine este un orasel grecesc 100%, autentic, cu case vopsite in alb, parca trase la indigo, cu stradute intortocheate, stramte ca uneori abia incap doi oameni, pavate cu dale mari de piatra, unde poti sa te pierzi usor daca nu esti prea atent. De altfel, se spune ca stradutele din Chora au fost construite intentionat sinuoase si foarte inguste, pentru a-i dezorienta pe piratii care devastau sistematic zona mai ales prin secolele XVII-XVIII.
Chora, care se aseamana cu asezarile din Santorini, se poate mandri cu nu doar cu ale sale casute pitoresti ci si cu nenumarate biserici si chiar cu cateva mori de vant. In Chora exista peste 100 de biserici, insa cea mai deosebita este Paraportiani, aflata la capatul de vest al portului din Chora, in partea veche a orasului. Biserica Paraportiani este de fapt un complex pe doua etaje, care cuprinde cinci biserici construite in timp, in secolele XV si XVI: patru la baza peste care s-a ridicat inca una...Paraportiani este una dintre cele mai celebre si fotografiate locuri din Grecia, alaturi de Little Venice (Mica Venetie) si Morile de vant, p care le gasiti in Mykonos..
 
O mica Venetie...
 
In micutul "cartier"Mica Venetie (Alefkandra), casele sunt construite chiar pe marginea marii, balcoanele lor din lemn fiind suspendate deasupra apei. Mica Venetie este unul dintre cele mai romantice locuri din Mykonos si din Grecia spun unii, fiind demn de vizitat pentru a savura apusul soarelui, daca nu o cafea, pranzul sau chiar cina la unul dintre restaurantele sau cluburile sale. Trebuie sa stiti ca locul este scump, aglomerat, iar unii se declara dezamagiti...si recunosc, nu suna prea bine sa spui despre un loc ca este scump mai ales cand se afla intr-o insula mai costisitoare decat toate celelalte din Grecia... Pe la pranz, cand incep sa vina vasele de croaziera cu sute de turisti insetati de noi experiente, intreg orasul devine, pentru cateva ore, un loc supraaglomerat... Strada Matoyianni, artera comerciala a orasului Mykonos, plina de magazine, bijuterii, cafenele si baruri devine si ea un furnicar, fiind astfel mai bine de trecut seara prin zona....
In Mykonos, situata pe una dintre marile rute comerciale ale perioadei medievale, s-a dezvoltat inca din secolul al XVI-lea o adevarata retea de mori de vant, unde se macinau grane destinate exportului, chiar daca acestea nu erau produse aici. Acum, din sutele de mori care impanzeau mai ales zonele din apropierea porturilor, au mai ramas cateva zeci, cateva dintre ele putand fi observate chiar in apropierea portului din Chora, precum si in Aleykantra.
Plaja Super Paradise
 
...si o reeditare a Ibizei
 
Cluburile si barurile sunt cele care au dus faima locului in intrega lume, capitol la care "plutonul preferintelor" este condus de Paradise Club, de pe plaja Paradise, ea insasi celebra pentru petrecerile care au loc aici pe nisipul fierbinte. Nu departe, la nici 500 de metri, se afla unul din cluburile de vara cele mai renumite din Europa, Cavo Paradiso.Cavo Paradiso, cel mai vechi club din Mykonos, este construit pe doua niveluri, avand si o piscina pe malul careia se canta si danseaza, atmosfera fiind asemuita de unii cunoscatori cu cea din Space din insula spaniola Ibiza. Cavo Paradise este amplasata direct pe plaja, si nu oricare ci una celebra, Paradise.
El Pecado, situat in portul din Chora, este un alt club la moda, insa atmosfera din Space, cel mai mare club din Chora, este deocamdata de neegalat. Nici macar cel mai uzual loc de intalnire din Chora, Skandinavian Bar, nu reuseste sa-i egaleze faima.
Sunt si cluburi celebre printre travestiti in Chora precum Pierros, Ramrod sau Jackie O, baruri precum Montparnasse, asa cum de altfel exista si plaje "dedicate" acestora in toata aceasta insula "gay frendly"

Cele mai bune plaje

Consilierturism.ro va ofera lista cu cele mai bine cotate plaje din Mykonos: 
-Paradise Beach este cea mai bine cotata printre petrecareti, cu o atmosfera electrizanta, de petrecere uriasa pe o plaja frumoasa. Te poti caza foarte aproape de Paradise Beach, in bungalowuri sau poti chiar campa in zona. Cluburile Paradise si  Cavo Paradiso sunt amplasate pe aceasta plaja celebra.
-Super Paradise Beach este o plaja fecventata de nudisti si travestiti, fiind unul dintre cele mai nonconformiste locuri din Grecia. Locul este cumva mai greu accesibil de pe uscat, mai confortabila fiind barcile care pleaca de la Plais Gialos de mai multe ori pe zi.
-Paranga Beach, este o plaja micuta, marginita de stanci, dar care are un nisip foarte fin, unde se afla si baruri celebre precum Kalua.
-Platis Yialos este una dintre cele mai populare plaje de pe insula, foarte aglomerata in timpul verii, turistii fiind atrasi de nisipul auriu si apele turcoaz, cristaline. Plaja din Platis ofera facilitati pentru sporturi de apa, fiind aproape de mai multe restaurante si hoteluri.
-Panormos, o plaja din nordul insulei Mykonos, este un loc de fitze, unde lumea se relaxeaza dupa atatea petreceri, pentru a capata putere sa o ia de la inceput.

Psarou

-Psarou, situata la aproximativ 5 kilometri de Chora, este renumita dupa ce a fost vizitata de celebritati din toata lumea. Aici se pot practica sporturi nautice precum scuba diving, windsurfing, bărci .
-Agrari si Elia formează impreuna o plaja mare de nisip, cea mai lunga din Mykonos. Zona, situata la 10 km de capitala insulei, ofera o gramada de taverne si baruri, precum si facilitati pentru sporturi nautice, cum ar fi schi nautic, parasailing si windsurfing.
-Kalafati, Kalo Livadi si Aghia Anna. Aceste trei plaje de nisip sunt situate pe coasta de sud a insulei Mykonos si sunt mai linistite si mai putin aglomerate. Kalafati este una dintre cele mai lungi plaje de nisip de pe insula, oferind posibilitatea practicarii de sporturi nautice. Aproape de Kalafati este plaja de nisip auriu din Agia Anna, un mic paradis linistit.
-Kalo Livadi este situat intr-o vale, la 2 km de satul Ano Mera fiind frecventata in special de familii.
-Aghios Stephanos, este o plaja mai protejata de vant, situata la aproximativ un kilometru distanta de capitala insulei Mykonos. Ofera diverse facilitati de sporturi nautice, insa este destul de aglomerata.
-Agios Ioannis a fost declarata cea mai frumoasa plaja din Mykonos, poate pentru ca are o perspectiva minunata asupra insulei Delos.
-Iubitorii surfingului pot alege intre plajele Ftelia, Korfos.
-Plaja Glifadi este de asemenea un loc preferat de familiile cu copii.

E bine de stiut!

Insula Mykonos si-a castigat recunoasterea drept destinatie turistica in perioada anilor 1950 -1960 atunci cand a inceput sa fie vizitata de celebritati locale si internationale.
Insula Mykonos are numai 86,5 de kilometri patrati, fiind in mare parte un pamant sterp si fiind destul de pustie in afara sezonului estival (octombrie-aprilie). Distantele intre sate sunt mici, si, ca atare, insula Mykonos este un usor de descoperit chiar daca aveti un timp limitat pentru a o vizita. Transportul in comun la fel ca in majoritatea insulelor grecesti, este destul de bine pus la punct, insa mai bine inchiriati un jeep si vizitati sate vechi, autentice, precum Ano Mera, unde se afla o manastire foarte veche, deosebita, slujita de calugari .Situata la aproximativ 8 km de orasul Mykonos, Ano Mera este satul cel mai populat de pe insula, desi este destul de rasfirat. In centru, troneaza manastirea Panagia Tourliani, fondata probabil in secolul al XVI-lea 16-lea, interiorul sau cu icoane bizantine fiind deosebit. Merita vizitata si Manastirea Paleokastro, amplasata pe dealul opus, unde se pot vedea ruinele unui castel bizantin. Din Ano Mera se poate ajunge usor la plaje deosebite  Kalo Livadi, Elia, Kalafatis si Agia Anna.
Lunile iulie si august sunt de varf pentru turismul din Mykonos, cand nu doar turistii greci si ci cei europeni, impreuna cu vizitatorii din SUA, Canada si Australia se inchesuie pe plajele insulei. Aceasta este perioada in care hotelierii umfla cat pot de mult tarifele la camere de hotel, insa char si asa cozile sunt evidente peste tot, chiar si la barurile de pe plaja. Atmosfera este torida, si la propriu si la figurat.
Din acest an s-au reintrodus cursele charter in Mykonos, zborul pana aici durand doar o ora si 45 de minute. In capitala insulei, orasul Mykonos sau Chora in limba greaca, se poate ajunge si din portul Piraeus (langa Atena), cu ferry boat rapid dupa numai doua ore de mers sau cu una dintre cursele aeriene ale Olimpics Airways sau Aegean Airways in aproximativ 45 de minute.
Delos

Delos, insula lui Apollo

In caz ca dupa o noapte de nesomn mai aveti chef sa va trezi dimineata, ar fi bine sa va "limpeziti" intr-o croaziera in insula Delos, situata la numai jumatate de ora de mers cu vaporasul. In Delos, ca de altfel in multe alte insule grecesti precum Santorini, Rodos sau Creta, este bine sa aveti creme de protectie solara si palarii de soare, caci zeul soarelui pare ca nu vrea sa-si paraseasca taramurile unde era venerat acum peste 2.000 de ani. De fapt, nicio vizita in Mykonos nu este completă fara a vedea Delos, un  sanctuar antic, unde ar fi locul de nastere al lui Apollo si al zeitei Artemis. In anul 1990, Delos, fost centru major de cult pentru Zeul Soarelui, Apollo, a fost inclus în patrimoniul cultural mondial UNESCO.


Insula "rezervata” zeilor
Ca loc de nastere al zeitei Artemis si al lui Apollo, insula Delos a fost pentru grecii antici cel de-al doilea loc sacru ca importanta dupa cel care gazduieste oracolul de la Delphi. Aceasta minuscula insulita unde niciun om nu avea voie sa se nasca sau sa moara, dupa ce s-au nascut cei doi zei, a fost si un centru politic, comercial si financiar cu greutate in zona Mediteranei. Locuita mai intai de fenicieni, ionieni, egipteni, atenieni, insula Delos a fost considerata de vechii greci ca fiind un loc nepamantean, fiind atribuita lui Poseidon, zeul marilor. Delos a cunoscut cea mai mare influenta in timpul romanilor, ajungand ca in secolul I i.e.n . sa fie locuita de peste 20.000 de persoane, desi  are o suprafata de doar cativa kilometri patrati si este lipsita de resurse, avand un peisaj sterp, deluros.  Comunitatilor diferite care locuiau in Delos, provenind si din Siria, Egip si din imperiul roman le datoreaza astazi Delos faima sa, fiecare dintre acestea ridicandu-si propriile altare.

O gramada de vestigii
Ajungi aici cu vaporasul din Mykonos, dupa nici 20 de minute de la imbarcare, Delos fiind situate la 3 kilomeri de insla Mykonos. In stanga debarcaderului se afla Agora, construita in secolul 2 i.e.n.cand insula a fost un port liber . Din Agora, Drumul Sacru, captusit cu socluri de marmura care altadata gazduiau statui, te conduce la Sanctuarul lui Apollo. La capatul drumul sacru a fost Propylaea, o poarta monumentala de marmura care dadea in sanctuarul unde se aduceau jertfe.
La nord de muzeul unde sunt expuse obiectele gasite de catre arheologii francezi care mai cauta si acum prin zona, se  afla Lacul Sacru, unde lebede inzestrate cu puteri de oracol inotau odata. Dincolo de lacul secat acum este celebra “Alee a Leilor” de marmura, datand din secolul al VII-lea i.e.n. In aropierea Lacului Sacru se afla stadionul unde se desfasurau competitiile sportive. Pot fi vazute si acum urmele civilizatiilor care au trecut pe aici, din zona rezidentiala din epocile elenistica si romana mai fiind vizibile ruinele unor case cu mozaicuri stralucitoare si  cu nelipsitul sistem de canalizare. Ruinele unui teatru in care incapeau peste 5.000 de oameni  sunt si ele de netrecut cu vederea. 

Agora, Delos
 Chora

Mozaic. Delos


 

Harta Mykonos

 mai citeste 

Santorini

Corfu

Rhodos

Capri

Coasta de azur

Santorini: un loc cu peisaje dumnezeiesti pe care nu ai cum sa nu-l iubesti

$
0
0
 M-am simtit privilegiata ca am ajuns aici, la fel ca in alte locuri deosebite precum Capri, Ierusalem sau Bethleem... Eram un simplu turist, cu un aparat foto neperformant de vreme ce nu a putut captura cu acuratete peisajele divine, unice.
Grecia. Am ajuns in Santorini din Creta, dupa trei ore de mers cu feribotul rapid, si insula m-a intampinat foarte calduros, la propriu. Din departare, Santorini se insinueaza cu tarmul sau stancos, oarecum amenintator mai ales daca il vezi de la baza muntelui, in nuante de gri inchis sau rosu... arid. Pe masura ce te apropii de insula, incep sa se zareasca si casele "agatate" de stanca, unele destul de aproape de mare. Contrastul dintre albul caselor si albastrul care a luat numele acestei insule este minunat, e de neuitat..ca si  apa  cu irizari de verde, bleu si albastru inchis.
Apus de soare, in prim plan ruinele cetatii Skaros

In port insa, ca in cuptor, lume multa, harmalaie de nedrescris, dezorganizare ...atmosfera cam neprimitoare, de talcioc.. Puteai inchiria o masina, un magarus sau chiar o camera direct din port, de la localnici...desi nu cred ca e cea mai buna solutie...
Buimaca de soare si de un sfarsit... de rau de mare mai am parte de un "tratament special" de care nu prea avea chef, recunosc: urcusul cu autocarul pe niste serpentine abrupte si strampte, de pareau ca ne conduc direct in mare... Nu am mai avut chef de privelisti de la inaltime, odata ajunsa sus ma astepta imediat caratul bagajelor ( prea voluminoase, recunosc)  prin labirintul de stradute in care un om si 2 valize si un laptop incap cu greu...

Abia dupa ce m-am descotorosit de bagaje am avut timp si de privelisti...si am ramas fara cuvinte...Contrastul incredibil al culorilor si nuantelor, linistea impozanta a naturii care pare adormita sub soarele puternic creeaza o atmosfera romantica si misterioasa in acelasi timp. M-am simtit privilegiata ca am ajuns in Santorini, o destinatie care trebuie vazuta, cu atat mai mult cu cat viitorul acesteia atarna de un fir de par. 
Santorini este recomandata celor mai romantici, celor aflati in luna de miere, pasionatilor de fotografie, de geologie, sau celor care nu se satura sa admire frumusetea naturii. 
 
Practic, Santorini este impartita in doua zone turistice, cea situata deasupra Calderei- conul scufundat al vulcanului inca activ, numit cum altfel, Santorini, si partea mai putin spectaculoasa  unde se gasesc putinele plaje ale insulei, precum cele din statiunile Kamari sau Perissa
Peisaj intre Fira si Oia
Prima zona, delimitata de Fira (Thira) si Oia, este cea care a facut celebra Santorini, unde casele sunt "sapate" in stanca vulcanica, parand ca stau sa se prabuseasca oricand in mare. Situatie deloc improbabila, mai ales ca acum aproape 60 de ani acest lucru s-a si intamplat.
Oriunde te-ai afla, in Thira, Oia, Imerovigli sau Firostefani, imaginea panoramica este de vis, iar apusurile de soare unice, chiar daca ghidurile de turism ne indreapta cu predilectie catre Oia
De altfel, numeroase nave de croaziera acosteaza pentru o zi la Thira ( FIRA), capitala insulei, sau la Oia, multimea de turisti spilcuiti"inundand' stradutele si asa neincapatoare.
Nu erupe vulcanul, asa e cateodata, dimineata....
 
Din aglomeratul port comercial al insulei poti ajunge in Fira ( Thira) cu autobuzul, pe niste serpentine care-ti dau palpitatii sau pe spatele unui magarus nadusit de atata soare si efort, condus cu prea mult elan de stapanul care stie ca vara nu tine tot anul, iar turistii nu vin iarna si deci nici banii acestora. Pe o asa caldura, caci e cald si inabusitor pe fundul aceastei "galeti" vulcanice in care se afla portul, cei cu nasul mai fin s-ar putea simti deranjati de mirosul fecalelor bietelor animale de povara.
Fira
Odata ajunsi in Fira bucurati-va de o plimbare relaxanta pe stradutele inguste si umbrite ale capitalei insulei, macar pentru a va pierde prin multime. Asta daca nu va hotarati sa popositi la o terasa, sa savurati un souflaki, un gyros pita, sau o saorma, o pizza, cum va place. Puteti doar sa cumparati souveniruri de la nenumaratele magazinase de familie.
Nu toti sunt in vacanta...
 
Din Fira puteti ajunge foarte usor in Oia ( Ia), pe jos, pe stradutele cocotate pe marginea vulcanului sau cu autobuzul. Oia este o mica localitate unde unii spun ca ar avea cele mai frumoase apusuri de soare. Tarmul stancos, abrupt, din aceasta zona a insulei ( Fira-Oia) nu are plaje. 
O zi de vacanta...de neuitat
 
 Se poate face baie si plaja in partea vestica a insulei Santorini. Santorini are putine plaje, una dintre ele fiind Kamari, cu pietris negru. In apropierea acestei statiuni nu tocmai cosmopolite- ceva gen Eforie Nord upgradat, Mamaia sau Lido di Jesolo declasificat doua stele- dupa cum am putut constata, se afla ruinele de la Akrotiri, multe dintre vestigiile de aici fiindu-va cunoscute probabil din cartile de istorie. 
Santorini dinspre vulcan
 
Apropos de istorie&mitologie:sunt unele voci care localizeaza Atlantida tocmai pe aceste meleaguri, legenda fiind legata tocmai de eruptia vulcanului care a dus la scufundarea unei parti a insulei si a declinului civilizatiei Minoice, din insula Creta ( la aprox. 150 kilometri departare) . 
Daca ati ajuns in Santorini, ar fi pacat sa nu luati o excursie de o zi cu vaporasul ( nu va lasati insa pacaliti, nu tine nici macar cat o zi de munca- adik 8 ore). Sunt mai multe oferte de astfel de minicroaziere, toate avand ca puct central de  atractie o vizita la vulcanul de pe insulita Nea Kameni-ceea ce a mai ramas din ea dupa eruptiile repetate din ultimele mii de ani. 
Pe seama marii eruptii de acum aproximativ 3.600 de ani este pusa disparitia civilizatiei minoice, ale carei vestigii se regasesc la Knossos, in Creta. Pentru vizita la Vulcanul inca activ trebuie neaparat sa aveti incaltari bune pentru a merge pe pietris, precum si palarie , ochelari de soare si apa. 
Drumul vaporaselor se opreste, de asemenea, la asa zisele Izvoare fierbinti, unde puteti face o baie pe care este bine sa o faceti doar daca nu sunteti cardiac- va poate dauna alternanta rece-cald-rece a apei -, precum si la Thirassia, cealalta insulita locuita din arhipelagul Santorini.La Thirassia se mananca bine peste si fructe de mare, caci altceva nu prea ai ce face aici. 
 
Toate drumurile duc la Oia
 
 O  excursie cu catamaranul de o zi costa minimum 25 de euro, fara masa sau apa, majoritatea terminandu-se la Oia (Ia). Scump, domnle, scump, ar spune multi, insa altfel ati avea ce povesti la batranete? Poti ajunge din asa zisul port sus, pe crestele pe care se afla Oia calare pe magarus sau pe propriile picioare, pe un drum lipsit de orice urma de verdeata, insa plin de soare, praf, miros de magarus ...Nu de alta, dar imparti acelasi drum strampt si abrupt cu bietele patrupede si chiar trebuie sa-ti gasesti pe parcurs un loc unde sa nu te ciocnesti de ele....Ajungi la Oia plin de apa , oricare ar fi mijlocul de transport. :)
Oia este unul dintre cele mai fotografiate locuri din Grecia si probabil din lume, numele sau devenind sinonim cu apusul de soare romantic si misterios in acelasi timp. 
Oia este o asezare mai rustica, ale carei stradute devin foarte aglomerate dupa acostarea nenumaratelor nave de croaziera. Insa nu pentru stradutele sale a devenit Oia celebra ci pentru imaginea panoramica pe care o ofera asupra vulcanului Nea Kameni, asupra marii, asupra castelului vechi -Kasteli Agios Nikolaos, in special la apusul soarelui.
Putini isi mai aduc aminte (iar localnicii nu au niciun interes sa ne spuna sau poate nu vor sa-si aduca aminte) ca Oia a suferit pierderi dramatice in timpul cutremurului din 1956, cand o multime de case traditionale , precum si biserici, s-au prabusit de pe versant in mare, in Caldera. 



Drumetii pe "buza prapastiei" 

Santorini are mai multe de oferit decat hoteluri de lux, landscape si ospitalitate. Puteti face nenumarate drumetii care va vor dezvalui frumusetea ascunsa a acestei insulite: in munti, plaje inaccesibile de pe uscat si peisaje vulcanice, selenare. Cum de le-au sarit regizorii de la Hollywood? Puteti merge de la Fira la Oia pe jos, intr-o drumetie usoara, de nici 3,5 kilometri. Primul reper, biserica Profitis Elias, care ofera o panorama aproape completa pentru fotografii si un bonus binevenit : umbra de pini. Pe traseu, milioane de oportunitati de a fotografia peisajele, pe drumul serpuit, strampt si adesea prea insorit pana la OIA. Vara este foarte cald, atmosfera e inabusitoare, copacii sunt foarte rari, iar umbra lor rara e vanata de toti turistii topiti de calduta. Vederea la Caldera este unica si nepretuita si merita efortul. 
 
Skaros, cetatea parasita de frica vulcanului 
Pe drumul catre Oia, va puteti abate si pe la vestigiile cetatii fortificate de la Skaros, cu rol principal de protectie a locuitorilor impotriva piratilor, astazi niste ruine cu forma nedefinita, care ofera privelisti misterioase. La Skaros ajungeti destul de usor din Imerovogli (intre Fira si Oia), dupa peste o ora si jumatate de mers. Din castelul de la Skaros, pazit de la inaltime de un clopot mare, care avertiza locuitorii de aparitia piratilor, nu au mai ramas astazi decat cateva ziduri in picioare, din cauza nenumaratelor cutremure si eruptii ale vulcanului de pe Nea Kameni. 
Dupa eruptiile de la inceputul anilor 1700, Skaros, considerat capitala insulei pana in secolul XVIII, a fost parasit de putinii sai locuitori, in special nobili venetieni, care exasperati de spectrul prabusirii in mare cu tot cu locuinte, s-au mutat intr-un sfarsit in Fira. Roca unde astazi se afla Skaros este complet nelocuita, cu excepţia unei biserici mici, Capela de Agios Ioannis Apokefalistheis, pe partea sa de nord, unde se mai tin cand si cand slujbe. 
*Pe de alta parte, orice ar sune unii si altii: Preturile sunt mai mari in Santorini ca aproape oriunde in Grecia, la aceleasi categorie de cazare si masa, iar serviciile pot sa lase de dorit. 

Gasiti cazare mai ieftina, dar nu va asteptati la cine stie ce conditii la http://www.santoriniaccommodation.gr/checkAvailability.asp?c=2&l=1. Per ansamblu, o vacanta in aceasta insula este mai scumpa decat in majoritatea destinatiilor din Creta, insa trebuie sa avem in vedere ca si conditiile sunt diferite.
Asa arata un apartament de 4 stele 

 Unii vin sa se casatoreasca aici
Altii sa faca baie ( aici Kameni)
Sau sa faca mii de fotografii
Oia, unul dintre cele mai frumoase localitati
La revedere, Santorini !

Opatija, perla Adriaticii, "agatata" pe harta turismului din Croatia de imparatii austrieci

$
0
0
Statiunea croata Opatija m-a intampinat cu o supriza: nu "stiam" unde am ajuns: in Italia, pe Coasta Amalfi, ori in Spania, pe Costa Brava sau pe Coasta de Azur, Franta. La fel de bine puteam sa cred ca ma aflam in nu stiu ce statiune mai cosmopolita dintr-o insula din Grecia si, daca ma ghidam strict dupa arhitectura cladirilor, puteam sa jur ca am ajuns in Austria. Situata intr-un cadru natural deosebit, cu peisaje montane care se prabusesc navalnic in mare, cu plaje izolate si golfuri stancoase, golase, care alterneaza cu zonele cu vegetatie mediteraneeana, intreaga riviera Opatija, nu doar statinea cu acest nume, este o destinatie de top de la Adriatica.

Un "decor" austriac la Adriatica
Situata la poalele muntilor Ucka ( de aproximativ 1.400 metri inaltime), in golful Kvarner, la intalnirea Adriaticii cu peninsula Istria,
in apro­piere de Rijeka,
statiunea Opatija a fost bragoslovita in primul rand cu o amplasare naturala de invidiat, cu un microclimat deosebit, premise de la care a pornit si apoi i s-a consolidat faima de statiune balneoclimaterica de peste un secol. 
"Doamna cu pescarusul", emblema statiunii
Lungomare Opatija, plina de flori si arbusti
Satucul de pescari Volosko, la numai un kilometru distranta de Opatija, este un loc numai bun de pictat sau fotografiat
Golful Kvarner
 
Combinatia fericita mare-munte-flora la care se adauga arhitectura cu puternice influente austriece ofera Opatijei un parfum aparte. Este o zona salbatica dar bine sistematizata in acelasi timp, cu o infrastructura moderna, in care se incadreaza perfect multe cladiri mai vechi, construite in stil Art Nouveau, maiestuoase si foarte bine intretinute, un loc elegant si rustic in egala masura. Ce poti sa ceri mai mult de la o destinatie de vacanta?
Ei bine, gastronomia locala este rafinata (m-am convins ca in zona litorala a Croatiei se mananca cele mai reusite bucate din peste si fructe de mare din sudul Europei), serviciile sunt de buna calitate, distractia e de bun simt, nimic nu te agaseaza, la nicio ora, nici de pe terasele restaurantelor sau din cluburi. Nu tu manele sau zdranganit de muzica orientala, nu tu bubuit de boxe in aer liber, langa hoteluri sau pe strazi, nu tu claxoane, nu tu gunoaie...nici macar un muc de tigara...
 
Sunt nenumarate restaurante pe faleza lunga de 12 kilometri, precum si baruri si terase din care poti sari direct in mare, daca tii neaparat :)
 
Nimic nu pare improvizat in Opatija precum in unele statiuni din Grecia sau Turcia (desi imi plac ambele destinatii care au incontestabil farmecul lor), nu este nimic lasat la voia intamplarii sau este neingrijit. Nu vezi nicio farama de praf sau vreun copacel uscat, ca sa nu mai vorbim de iarba vestejita sau locuri virane...Si parca si croatii din zona, neam mandru nevoie-mare de altfel, sunt mai apropiati de turci si greci, si nu vorbesc de apropierea geografica ci de atitudinea fata de oaspeti... :) Nu de alta, dar sunt destul de multe lanturi hoteliere austriece in zona...
Lovran
Cateva repere
 
*Austria. Austriecii au fost primii turisti "straini" de aici, acum peste 160 de ani, cand statiunea Opatija a devenit preferata pentru vacante a familiei imperiale, urmata repede de bogatasii austrieci.
*Turismul in zona Opatija, care se autoprezinta ca avand cea mai lunga traditie a industriei ospitalitatii din Croatia, isi are radacinile in Vila Angiolina (datand din 1844), constructie comandata de un bogatas local care a reusit sa-l atraga ca oaspete pe nimeni altul decat pe imparatul Franz Josef. O reclama mai buna nici nu se putea...In timp, acestuia i-au urmat alte capete incoronate din intreaga Europa, dar si personalitati din diferite domenii precum Anton Čehov, Gustav Mahler, Isadora Duncan, James Joyce, Gustav Einstein, etc . 
Vila Angiolina, locul de unde a plecat totul in materie de turism in Croatia
Interiorul Vilei Angiolina
*Investitii. Trebuie amintit ca investitiile companiei de cai ferate austriece realizate pana la inceputul secolul XX in infrastructura de transport dar si in hoteluri, sanatorii, parcuri si chiar in 7 km de faleza "Lungomare"-"Obalni put" in croata au propulsat turismul din zona Opatija si continua sa-l sustina. Austriecii au dezvoltat aici cateva zeci de centre de recuperare a sanatatii, datorita climatului special din zona, greu de gasit in tara lor natala. 
*Traditie. In anul Rascoalei taranilor romani de la Flamanzi, in zona Opatija existau deja peste  240 de hoteluri si 12 sanatorii austriece, deservite de 62 de doctori. Astazi, zona isi cauta locul ca o destinatie de spa, insa in afara sezonului cald hotelerii de aici traiesc foarte bine si datorita business travel...

Lungomare, faleza impecabila de 12 km 

*Pe riviera Opatija se gaseste atat cosmopolita statiune Opatija cat si o serie de statiuni mai mici sau simple satucuri pescaresti, toate unite printr-o faleza lunga de aproximativ 12 kilometri, ,,Lungomare”. Sunt nenumarate centre spa si de tratament rasfirate in zona care a inceput sa-si revina dupa razboiul civil. Unele dintre ele nu sunt foarte moderne, insa, parca au incremenit in anii 90.
*Sapata in piatra, impecabil amenajata si intretinuta, "Lungomare", cu al sau traseu sinuos deasupra marii, este un obiectiv turistic in sine. O plimbare de-a lungul falezei iti da posibilitatea de admira nu doar panorama intregului golf, vilele si hotelurile cu o arhitectura deosebita cat si porturile perfect amenjajate in care sunt etalate ambarcatiuni de lux. Pe drum, te poti opri sa iei masa- fructele de mare sunt un deliciu in zona, sau sa bei macar o cafea. Nu am ratat baile in mare,in nenumaratele golfulete pitoresti, in majoritatea dintre acestea accesul in mare facandu-se de pe pontoane sau direct de pe stanci. 
Te poti opri oriunde poftesti sa plonjezi in mare....apa e calma, numai buna de scaldat din mai-iunie pana toamna tarziu...Numai sa ai costumul de baie la tine.

Plaje atestate Blue Flag

*In zona Opatija erau nu mai putin de noua plaje atestate Blue Flag, din cele toate 116 cate erau in Croatia, la sfarsitul sezonului estival 2012. Chiar in centrul statiunii Opatija se afla plaja Slatina ( atestata Blue Flag), perfect amenajata, careia ii lipseste insa nisipul, fiind betonata in totalitate. Nu veti gasi in aceasta zona, ca de altfel in mare parte a statinilor marine croate, "clasicele" plaje cu nisip galben si fin. 
*In apropiere de Slatina, unde poti face plaja tolanit pe un fotoliu de bar se afla Vila Angiolina, vegheata de foarte aproape de ,,Doamna cu pescarus“ -statuia-emblema a statiunii, la picioarele careia se intinde coasta pitoreasca a tarmului si golful Kvarner. 
Volosko
Daca ati ajuns aici nu ar trebui sa ratati plimbarea "la picior" pe ,,Lungomare”, faleza de 12 kilometri, flancata de vechile sate de pescari Ica, dar mai ales Lovran, cu padurile sale de dafin, si centrul vechi sau centrul nautic Icici (clasificat Blue Flag), Mošenika Draga, cu plaja sa lunga de doi kilometri, sau pitorescul Volosko. Aici sunt cateva restaurante unde se mananca destul de bine, totul e sa ai norocul sa ocupi o masa atunci cand ai nevoie de ea!
Plaje atestate Blue Flag pentru bipezi si unele speciale pentru cei mai buni prieteni ai omului
*Lista obiectivelor care merita vazute in regiune continua cu vechea abatie, San Giacomo della Priluca, de la care deriva numele locului (abbazia - abatie in ialiana), azi transformata intr-o vila situata in Parcul Svetog Jakova. 
*Daca aveti mai mult timp la dispozitie, puteti face o incusiune in orasele medievale si dealurile din apropiere - Kastav, Veprinac si Moscenice.
*Printre obiectivele care pot fi vizitate in zona Opatija se numara si Učka Nature Park, un punct de atractie al acestuia fiind, alaturi de fauna si flora unice, panorama de ansamblu oferita de inlatimile celui mai inalt varf, de aprox.1400 metri asupra golfului Kvarner.

Excursii de o zi 
Orasul Pola gazduieste unul dintre cele mai bine conservate amfiteatre romane din Istria.
Partea veche a orasului Pola


*Din Opatija se poate ajuge usor in istoric Pola, dupa maximum o ora de mers fara stres si fara a depasi viteza legala pe niste sosele impecabile. Pe drumul catre Pola, observi pamantul rosu, plantatiile de maslini, cand si cand cateva ferme. Pola este un orasel vestit pentru amfiteatrul roman foarte bine conservat, unde astazi au loc diferite festivaluri si concerte, dar si pentru centrul sau vechi, deosebit de pitoresc. Amfiteatrul roman, construit de imparatul Vespasian cel mai probabil la insistentele uneia din amantele sale, are o forma semicirculara si o inaltine de aproximativ 32 de metri, pe trei niveluri. In arena unde incapeau peste 23.000 de specatatori s-au tinut initial lupte de gladiatori, pentru ca mai apoi, in timp, sa devina piata.
FotografieAmfiteatrul roman de la Pola
 
Venetienii si austriecii au "imprumutat" din pietrele amfiteatrului de la Pola pentru a-si construi locuinte simple sau chiar palate. Oricum, locul este intr-o stare foarte buna, iar in subsol se afla un muzeu cu exponate din toata peninsula Istria. daca sunteti pasionati de istorie, puteti sa vizitati in zona veche a orasului Muzeul de Arheologie, in imediata apropiere a careia se afla ruinele teatrului roman si Poarta lui Hercule. Puteti lua apoi masa in centrul vechi, la micile restaurante de familie, fuctele de mare si pizza- fiind la loc de cinste in meniul local. Este mai ieftin decat in Opatija.
Insula KRK, legata de un viaduct de continent
*Puteti vizita si rustica insula Krk, unde se poate ajunge din Opatija atat cu autoturismul cat si cu feribotul. Insula KRK este potrivita pentru cei care vor o vacanta linistita, in natura, desi nu se poate spune ca zona este verde. Accesul pe pod intre continent si insula Krk costa aprox. 10 euro (in echivalent kuna). Mai multe despre KRKaici.
De retinut ca autostrazile din Croatia sunt foarte noi si foarte bune, superlative care au un pret: sunt si foarte scumpe si in prioada vacantelor si in weekend sunt si destul de aglomerate, mai ales pe sensul de mers catre localitatile de la malul Adriaticii.

*Cei care au mai mult timp la dispozitie pot alege sa faca o croaziera de o zi pe Adriatica pana la Venetia, Italia. Desi nu recomand de obicei astfel de excursii de o zi, in care nu ai timp sa vezi mai de nimic, decat eventual sa "adulmeci" o destinatie, e mai mult decat nimic...:)

Croatia in cifre 

1.200 de kilometri de autostrada
Cu o populatie de numai 4,4 milioane de locuitori, Croatia a reusit sa construiasca in ultimii ani o retea incredibila de drumuri, din care 1.200 de kilometri reprezinta numai autostrazile.
Cea mai importanta dintre acestea este A1, care leaga capitala Zagreb (cu aproximativ 800.000 de locuitori) de Split, si A3, care leaga Croatia de Slovenia.
Taxele de autostrada sunt destul de piperate insa, de exemplu pentru parcurgerea celor peste 150 de kilometri dintre Zagreb si Rijeka trebuie achitati aproximativ 9 euro. Accesul pe pod intre continent si insula Krk costa 10 euro (in echivalent kuna).
Croatia are 5.835 de kilometri de tarm, din care aproximativ 4.000 de kilometri ,,apartin” insulelor.
Tara detine un numar de 1.885 de insule la Marea Adriatica, doar 50 fiind insa locuite.
Cea mai mare insula este Krk, langa Rijeka, in Golful Kvarner, de 462 kmp, accesul fiind posibil atat prin intermediul feribotului, cat si print-un viaduct.
Peste 9,2 milioane de vizitatori
In industria turismului&calatoriilor din Croatia lucrau aproimativ 140.000 de persoane, 12,7% din totalul fortei de munca, in 2012.
Incasarile directe din turism ale Croatiei sunt estimate pentru 2011 la 5,8 miliarde USD.
Preturile la restaurante si cafenele sunt destul de piperate, peste nivelul celor din Grecia, in unele dintre acestea percepandu-se un bacsis (coperto) obligatoriu.
Croatia dispune de foarte multe unitati de cazare, la preturi pentru toate buzunarele. Oferta este bogata in special in ceea ce priveste cazarea la pensiuni - foarte curate si dotate cu toate utilitatile -inclusivv cu o mica bucatarie, ceea ce face din aceasta varianta de cazare una mai mult decat convenabila. De obicei, daca va cazati la pensiuni, nu este inclus si micul dejun.


Boutique hotel Astoria, un loc pe care-l recomand in Opatija. Camerele sunt mari, foarte curate, personalul e amabil, micul dejun e foarte variat. Privelistea oferita de camerele cu vedere la golful Kvarner este minunata.
Plaja Slatina din Opatija ...
...si un trecator prin Opatija

5 motive pentru a vizita Creta, insula Zeilor

$
0
0

Insula Creta are tot ceea ce-i
trebuie pentru a-ti oferi un sejur de neuitat, chiar daca esti iubitor de
istorie, de drumetii montane sau doar de ...leneveala la soare si balaceala in
mare. Dupa ce ai ajuns in Creta iti dai seama ca nu-ti ajunge un concediu
"clasic" de 7 zile, astfel ca vei fi nevoit probabil sa revii aici.
Pentru ca acest loc, cu tot ceea ce inseamna el: casa legendelor Olimpului si a
lui Zeus in special, la care se adauga natura si cultura locului ti se lipeste
de suflet. Ceea ce mi s-a intamplat si mie.

Orice om care nu s-a nascut pe o
insula si obisnuieste sa calatoreasca, a adoptat un astfel de loc "de
suflet". Am vazut pana acum cateva zeci de insule, dar Creta este petecul
de pamant in care m-am simtit din prima clipa "ca acasa". Este
"ceva" din acest loc din Mediterana care-mi lipseste cand sunt
departe de el, desi nu nu stiu ce este "de vina" pentru aceasta:
marea, istoria, muntele, arta, gastronomia...Poate toate la un loc sau cine
stie ce altceva!

Fotografie

Efalonisi, considerata a fi una dintre cele mai frumoase plaje din Europa

Crissis, insulita unde se ajunge din Irapetra, este un loc de vis

Balos, plaja in nordul-vestul insulei Creta si insulita Gramvoussa in fundal, ambele la fel de apreciate

 

Aflata la aceeasi distanta de Europa, Africa si Asia, Creta a fost principalul centru de putere cultural, artistic si istoric din aceasta zona a Mediteranei, astazi atragandu-si turistii cu plaje cu ape de turcoaz, intime sau intinse pe kilometri, munti racorosi, istorie, cultura, gastronomie, arta, distractie, si posibilitati de cazare pentru toate buzunarele.

Daca mai lipseste ceva din oferta de vacanta a Cretei sper sa descopar la urmatoarea vizita.  Este pacat ca o astfel de destinatie atat de accesibila romanilor sa nu fie vizitata macar o data si sunt convinsa cei care au vazut si "simtit" Creta imi dau dreptate!

 

Knossos, locul de unde a pornit legenda Minotaurului. Nu-i asa ca aceste imagini nu va sunt straine? 

Creta are o suprafata de aproape 8.200 de kilometri patrati, fiind "patria"legendei Minotaurului, locul de unde Icar a incercat sa fuga, si in care se mai afla si acum ruinele labirintului din Knossos. Ramanad la mitologie, plaja din Matala ( la proximativ 65 de kilometri de Heraklion) este un loc deosebit ca amplasare si cu o istorie aparte in spate: aici legendele spun ca Zeus a sedus-o pe Europa, iar in stancile care inconjoara golful Messara sunt sapate niste morminte de pe vremea romanilor si din epoca crestinismului timpuriu. Peisajul este deosebit, insa locul este destul de aglomerat in varf de sezon...
•Sa nu uit: Creta a fost caminul zeilor Olimpului pana prin anii 345 D.H., cand religia monoteista a fost definitiv abandonata din zona dupa ce un cutremur nimicitor a bulversat nu doar viata localnicilor ci si insula, care s-a mai inaltat din mare cu 8-9 metri...
•O parte a istoriei zbuciumate a Cretei, insula cu o pozitie geostrategica deosebita care a fost dorita si cucerita pe rand de romani, bizantini, venetieni si turci, si mult mai tarziu, de nazisti, este vizibila si astazi in cetatile sale vechi, din care Rethymno si Chania mi-au placut in mod deosebit. 
Heraklion, cel mai mare oras din Creta (o treime din populatia insulei traieste aici), mai pastreaza vestigiile dominatiei romane si venetiene. Venetienilor li se datoreaza vechiul port din Heraklion, dominat de fortareata care a rezistat atacurilor repetate ale turcilor, in secolul al XVII-lea. Nu departe de Rocca al Mare, fort ridicat de venetieni prin 1520, se afla Arsenalul, service-ul de corabii :). 
•Iubitorii de arta si istorie nu trebuie sa rateze Muzeul de arheologie din Heraklion, unde se afla singura lucrare a pictorului El Greco ramasa in Grecia, precum si exponate din cetatile minoice. 
•Orasul Heraklion are un aer provincial, linistit, mediteraneean. Strazile centrale, inchise traficului auto, sunt marginite de buticuri, piete cu de toate de vanzare precum si cafenele. Merita vizitat, dar nu ar trebui neaparat sa te cazezi aici! 
•In Heraklion sunt si cateva magazine apartinand unor branduri internationale, insa in general insula Creta nu este o destinatie de shopping pentru impatimitii genului. Sunt insa produse "marca a insulei Creta", precum uleiul de masline, despre care destui cunoscatori spun ca este cel mai bun din Grecia, mierea de albine-cu migdale sau nuci, ceramica si bijuteriile-modele cretane fiind dosebite. Creta a modelat cultura din acest "colt" al Mediteranei si influenta ei se simte si astazi, in toata Grecia.
 
 

Creta mai rustica..foto sus, in apropiere de Heraklion, foto jos port din golful Elounda

•La aprox. cinci kilometri de Heraklion, spre interiorul insulei, se afla palatul Knossos, cu vestitul labirint al Minotaurului. Chiar daca timpul a sters prea multe din impozantul palat, despre care se crede avea peste 1.000 de camere, pe patru niveluri, se pastreaza santurile care demonstreaza faptul ca palatul Knossos avea bine pus la punct un sistem avansat de canalizare si de alimentare cu apa, precum si de ventilatie. 
•Descoperit in 1900 de catre arheologul britanic Sir Arthur Evans, dupa ce Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei antice, nu a reusit decat sa intuiasca ceea ce se afla sub pamanaturile care apartineau unui mosier turc, palatul Knossos este "must-see" daca ati ajuns in Creta. Odata ajuns aici, o sa constati ca recunosti multe din locurile si palatului Knossos, din cartile de istorie antica sau din pliantele de promovare ale Greciei. 
•O eruptie deosebit de puternica a vulcanului Santorini a distrus prima cetate din Knossos, ruinele care se pofileaza in zilele noastre in soarele puternic fiind ramasitele celei de-a doua cetati, ridicata la aproape 200 de ani dupa cataclismul care a fost urmat si de un tsunami foarte puternic. 
•Personal, am apreciat aceasta lectie de istorie antica oferita de ruinele de la Knossos, mai ales ca multe din imaginile de aici le vazusem cu ani buni inainte, in cartile de istorie din "generala". Daca ajungeti in acest loc, trebuie sa aveti apa si imbracaminte adecvata locurilor cu soare si caldura din abundenta.

 

Plaje de vis

 

•Insula Creta are nenumarate plaje cu nisip fin si ape cristaline, care iradiaza in culori ce par ireale, pornind de la cele ale statiunilor mai mult sau mai putin exclusiviste (Elouda fiind una dintre cele mai cosmopolite din Mediterana), pana la cele mai retrase, din micile statiuni-sat. 
•Se remarca plaja din minuscula si salbatica ( inca) insula Crissi cu al sau nisip roz, unde se ajunge cu vaporasul din localitatea Ierapetra. Merita vazuta pentru salbaticia ei, care nu stiu cat mai rezista, pentru nisipul roz format din cochiliile de crustacee, pentru apa de un albastru care cred ca bate Maldive sau Bora Bora! Visez de doi ai la ea!

Crissis

Vai 
•Plaje de vis, mai mult sau mai putin aglomerate insa-in functie de sezon, sunt Vai-singura cu palmieri din Creta, Elafonisi, unde poti crezi ca a esuat Robinson Crusoe, o intindere de nisipuri albe si ape de cristal albastru, pe coasta de sud-vest la aproximativ 80 km de la Chania.
•Trebuie amintit ca in insula Creta sunt putine plaje cu salvamari, cel putin eu nu am vazut prea multi astfel de salvatori, desi sunt cateva zeci, poate sute, de plaje atestate cu Blue Flag. Detalii aici : http://www.blueflag.org/Menu/Awarded+sites/2012/Northern+Hemisphere/Greece


 

Orase vechi si elegante si locuri mai rustice

Rethymnon

Fotografie

 

•Cu dealurile aride sau impadurite cu livezi de maslini si portocali sau plantatii de vie, peisajele de pe drumul de coasta al peninsulei Akrotiri sunt schimbatoare. Cel mai mare oras din peninsula este elegantul Rethymnon, cu o istorie de aproximativ 4.000 de ani, pastrand inca ruinele cetatilor grecesti si romane. Vechiul cartier mai pastreaza eleganta caselor medievale, pazite de pe malul marii de fortareata venetiana Fortetsa. Langa Fortetsa, un fost bastion turcesc gazduieste astazi un muzeu de arheologie, unde sunt expuse piese din neolitic, alaturi de racle minoice. Un oras la fel de incarcat de vestigii, aproape la fel de autentic este Chania.

Chania


Chania este ultimul oras mai important de la vest de Heraklion, care are ce oferi turistilor: case elegante, magazine cu de toate, la care se adaugă vechea fortareata venetiana Castello. Construit pe ruinele Kydonia, cetate veche, Chania pastreaza cumva in memorie amintirea civilizatiei minoice. Orasul Chania este punctul de plecare spre cel mai lung defileu din Europa, rezervatia naturala Cheile Samariei.

Agios Nicolaus, o statiune cosmopolita 

 


•Cetatea venetiana de la Spinalonga, din golful Elounda, a fost caminul, pana spre mijlocul secolului trecut, al unei colonii de leprosi. Spinalonga este singura insula din Grecia care a rezistat atacurilor piratilor lui Barbarossa.

FotografieAici se pregateste masa dvs :) daca ajungeti in Elounda

Distractie pentru toate varstele

 Cluburi destinate tinerilor


•Cei mai tineri se pot caza si distra la Malia, o statiune plina de cluburi, fast-fooduri gen Mac Donalds si KFC, si magazine cu de toate, predominad cele de sport. Si in apropiere de Hersonissos se afla o multime de cluburi destinate tinerilor, chiar nepotrivite celor care vor totusi sa mai si doarma noaptea si nu sa fie treziti la orice ora de petrecareti.
 

Drumetii montane

•Dinspre Xyloskalo se patrunde in Munţii Albi circa 18 kilometri, pana in satul Agia Roumeli. Este un drum rezervat insa celor obisnuiti cumva cu muntele, mai ales ca pe traseu potecile serpuitoare coboara, in mai putin de doi kilometri, circa 1.000 de metri in altitudine. Drumetia poate dura peste sase-sapte ore.Trebuie amintit ca aici se poate vizita Sideroportes -Portile de Fier in varianta greaca, pe traseu fiind vizibile mai multe asezari cu locuintele, fantanile si bisericile localnicilor obligati sa paraseasca aceste Chei ale Samariei atunci cand zona a fost declarată rezervatie naturala, in 1962. Cu putin noroc, puteti vedea si caprele negre, kiri-kiri, ocrotite prin lege. 


•Spre est de Heraklion se afla platoul Lassithi, vestit pentru morile sale de vant ( sau ce a mai ramas din ele), catunurile sale cu stradute inguste, plantatiile de migdali si culturile de cartofi. In drum spre platoul Lasithi fiti atenti sa nu ratati grota Diktiana-Dikteon Andron, unde Rhea l-a nascut pe Zeus, care a fost alaptat de o capra ( neagra probabil :)). Oricum, trebuie sa fiti echipati ca pentru urcus pe munte...sau sa va urcati pe magarus pentru a ajunge la aceasta pestera cu formatiuni geologice ciudate.



De retinut!
Cel mai bun mod de a vedea Creta este acela de a inchiria o masina pentru cateva zile si a vizita cetatile sale minunate. Drumurile sunt foarte bune, iar pe parcurs te poti opri sa faci plaja in golfuri mai mult sau mai putin izolate, sa iei masa la o taverna pe malul marii sau pur si simplu sa contempli peisajele.
Sunt cel putin cinci motive pentru care cea mai mare insula greceasca merita vazuta: are si munte si mare, se ajunge repede cu avionul din Romania, prin intermediul curselor charter ( organizate in perioada mai-septembrie), ofera cazare pentru toate buzunarele, are o istorie care a facut-o celebra. Nu mai amintesc de gastronomia si ospitalitatea specifica grecilor...


 

Ansamblul de la Knosos
Zeite din perioada minoica, precum cea a fertilitatii si pamantului ( foto dreapta), expuse la muzeul din Knossos
Pe o straduta din Chania
Fotografie
Insula Spinalonga
Crama traditionala, unde se tin spectacole

Vacante fierbinti in Rhodos, "delfinul" dintre Mediterana si Egee

$
0
0

Probabil urmele palpabile acestei minuni din Antichitate, Colosul, nu vor fi gasite prea curand, insa e cert ca insula greceasca Rhodos are toate ingredientele unei vacante reusite. "Insula Soarelui" te asteapta cu zeci de plaje amenajate sau salbatice, munti impaduriti cu pin, peisaje dramatice de coasta, distractie pentru toate varstele. Nu mai amintesc de istoria si gastronomia Rodosului ca acum imi fac bagajele si plec...in vacanta! Si la Mediterana si la Egee, la pachet, ce turist norocos !

Peisaj cu 2 mari si un istm


Si nici nu ar fi prea greu sa ajung in Rodos, insula aflata la aproximativ o ora si jumatate de zbor din Bucuresti, iar primele chartere catre Insula Soarelui se organizeaza peste trei saptamani. Am ajuns in Rodos in plina vara si primele doua lucruri de care-mi aduc aminte sunt soarele rosu de la asfintit si vantul care mangaia cele doua mari despartite de Capul Rodos: Mediterana cea implacabila, la o azvarlitura...de bat de Egee mai nebunatica, mai zburlita. Fusese o zi lunga, calduroasa, de vara si cea urmatoare se anunta a fi cel putin la fel de buna, daca ne luam dupa vantul care sufla constant, semn de vreme buna- dupa cum ne-a explicat un localnic amabil (asa cum sunt toti, cred). Am "testat" cele doua mari, fiecare cu plaja sa, despartite de un mic promotoriu golas...si ce primire am avut..doua bai, in doua mari "gemene" . De neuitat...

Egee pe inserat

...si Mediterana in plina zi

Cetatea medievala din orasul Rodos, in patrimoniul UNESCO

Seara, pana tarziu, i-am rezervat-o Cetatii vechi, medievale din orasul Rodos. Cetatea din Rodos, amplasata pe malul marii, are un aer autentic, parca e desprinsa din cartile cu povesti orientale cu zidurile sale albe, crenelate ca in filmele clasice cu printese si cavaleri in armura, cu palmierii care ii strajuiesc intrarile principale, cu santuri de aparare si stradute strampte, minutios "asfaltate" cu piatra alba. Va spun ca nu exista borduri :)

Aceasta cetate trebuie neaparat vazuta, atat ziua, cand va puteti plimba pe ziduri, la inaltime, cat si noaptea, cand atmosfera devine mult mai boema. Pur si simplu aici simti ca esti in vacanta si nu oriunde ci intr-unul dintre cele mai apreciate destinatii din Europa.

Portul Mandraki si zidurile Cetatii, in fundal ( poza sus)

"Capitala oficiala" a Soarelui din Mediterana

Capitala celei mai mari insule a arhipelagului Dodecanez, orasul Rhodos este o destinatie in sine. Desi nu-mi plac nicidecum definitiile si clasificarile, trebuie sa admit ca orasul Rhodos este format din trei parti: ruinele antice, cetatea medievala si urbea noua, toate marginite dinspre mare de Portul Mandraki, unde se spune ca a fost amplasat Colosul din Rhodos, si portul comercial unde acosteaza imensele nave de croaziera.
Va recomand sa va cazati in orasul Rhodos sau in imprejurimi, pentru viata sa de noapte pentru toate varstele. Petreceri pline de farmec sunt mai ales in Cetatea veche pentru cei trecuti de prima tinerete sau in multimea de cluburi pentru cei tineri si ...nelinistiti. Intre zidurile cetatii vechi se strange noaptea toata suflarea din Rhodos, miile de turisti venind aici pentru nenumaratele taverne, cluburi, magazine, si spectacolele in aer liber. Preturile la terase sau restaurante sunt mai piperate decat in alte statiuni de pe insula, dar sa nu uitam ca ne aflam in "down town" din Dodecanez.

Aici ar putea fi ocul unde s-ar fi aflat Colosul din Rhodos, dar cine stie exact ?

Ridicata de Cavalerii Ordinului Sf. Ioan, cetatea veche Rhodos si este locuita in prezent de cateva mii de locuitori, accesul aici fiind doar pietonal pentru turisti, nu si pentru unii dintre localnici. Zidurile groase ale orasului vechi - una dintre cele mai mari si mai bine pastrate cetati medievale din Europa - ascund un amalgam, multicultural daca pot sa-i spun asa, de cladiri vechi, din diferitele perioade istorice pe care le-a traversat zona - pornind de la cea bizantina si chiar mai devreme, la cea venetiana sau otomana.

Au trecut peste Rodos cateva mari cutremure, cotropitorii si timpuri mai mult sau mai putin insorite, dar iata ca astazi cetatea sa te intampina maiestuosa si plina de viata. In interiorul zidurilor cetatii Rodos locuiesc "castelanii"dupa cum imi place sa-i numesc, aproximativ 6.000 de persoane, care se bucura astfel de privilegiul de a locui intr-un loc intrat in patrimoniul mondial UNESCO. Oare sunt reguli speciale de urmat intre vecini :) ?

Orasul vechi Rhodos este inconjurat de ziduri puternice care par de necucerit, cu lungimea de aproximativ 15 km. Construite in secolele XV si XVI , zidurile au turnuri, bastioane si metereze bine fortificate. Trebuie amintit ca, in perioada ocupatiei turce (in perioada 1523 - 1912), crestinilor nu le era permisa locuirea in orasul vechi, unde aceau totusi acces evreii. Un minaret dedicat lui Suleiman Magnificul se dinstige si astazi la inaltime, iar silueta sa misterioasa  iti atrage noaptea privirile. Evreii au lasat la randul lor "mostenire" o fantana pe care nu aveti cum o ratati daca ajungeti in Cetate, si nici nu ar fi bine daca luam in considerare legendele potrivit carora e bine sa bei apa sau sa-ti inmoi degetele in apa de aici, petru a te reintoarce pe insula.
Un mic pont: se poate face un "circuit" de la inaltime al zidurilor cetatii Rhodos, imaginea de ansamblu fiind minata. Sunt foarte populare Poarta Amboise construita in 1512 si Poarta Marinei din anul 1468.


In cetatea din Rodos se disting, bine conservate, Templul Afroditei, Palatul Marelui Maestru, Turnul cu Ceas si Biserica gotica, toate pline de istorie si intregind atmosfera deopotriva boema si medievala a cetatii vechi a Rodosului. 
Impresionant este Palatul Marilor Maestri, ridicat in 1522 care a fost atat de bine construit incat a suferit foarte putine stricaciuni, desi in timpul ocupatiei turce a fost folosit drept inchisoare. A fost grav avariat intr-o explozie produsa in 1865 a bisericii Sf Ion din imediata sa apropiere, italienii reconstruindu-l in anii 1930 pentru a-l gazdui pe Mussolini. Palatul Marilor Maestri se mandreste cu mozaicurile sale din perioada greaca si romana veche.
In cetatea medievala din Rhodos nu stii unde sa te uiti mai intai, peste tot sunt urmele istoriei locului, bine conservate, in obiective, constructii impresionante pe care nu ai cum sa le ratezi -precum zidurile groase de patru metri ale cetatii sau detalii pe langa poti trece fara sa le observi, asa cum este posibil sa se intample si cu statuia Fecioarei Mariei cu Pruncul, de pe strada Cavalerilor.

In cetate pare ca toate drumurile- a se citi aproximativ 200 de stradute majoritatea fara nume- se strang in piata Ipokratos, unde ai putea sa te asezi linistit pe trepte si sa respiri aerul de vacanta al locului.

Senzatia pe care ai pasind oriunde pe strazile pietruite, serpuite si strampte din Cetatea Rhodos, dar mai ales pe Strada Calaverilor este ca oricand poate aparea de dupa un colt un personaj medieval :).

Orasul nou, cosmopolit si pus pe distractie

Constructia partii noi a orasului Rhodos a demarat in anii 1520, dupa asediul lui Suleiman Magnificul. In ansamblul sau, orasul Rhodos este bine sistematizat, are nenumarate parcuri, bine ingrijite, restaurante, taverne si magazine pentru toate gusturile si buzunarele. Este destul de bine reprezentat si segmentul de lux, insa creatiile a multor case de moda celebre pot fi cumparate avantajos si de la cele cateva outleturi. O atmosfera cocheta domneste in oras, senzatia de asezare tropicala fiind intregita de palmierii pe care-i gasesti peste tot. Amplasat in cel mai nordic punct al insulei, orasul Rhodos are doua tipuri de plaje, una cu ape agitate, precum si cealalta cu ape line, asa cum sunt cele doua mari intre care se afla: Egee- albastra si mai agitata si Mediterana- turcoaz si linistita.

Plaja de la Mediterana are tarmul destul de abrupt, iar in apa de o claritate deosebita am putut observa o gramada de pesti si pestisori de diferite culori, care inotau printre coloanele de pe fundul marii. Nu vreau sa ma gandesc la faptul ca un cutremur le-a pus "la pastrat acolo", desi insula a avut parte de destule astfel de evenimente in istoria sa, unele cu un impact destul de puternic..vezi legenda Colosului din Rodos. Ce mai poti face in capitala Rodosului: aici se afla si singurul Aquarium de pe insula, in apropierea portului Mandraki. In Rodos foarte bine cotat este si Muzeul Arheologic, gazduit de Spitalul Cavalerilor, o cladire impozanta, unde sunt expuse obiecte de arta si relicve datand cu secolul VI inainte de Cristos, celebre fiind statuia Afroditei din Rodos sau statuia lui Zeus.

Faliraki, polul distractiei pentru tineret

Tinerii pot opta pentru Faliraki, o statiune aflata la aproximativ 14 kilometri de orasul Rhodos. Pe langa taverne, parcuri de distractii si magazine, Faliraki, altfel destul de modesta dupa parererea mea, se mandreste si cateva plaje atestate Blue Flag, mai exact cu 12 astfel de plaje de cea mai buna calitate.
De amintit faptul ca Rhodos are cateva zeci de plaje recompensate cu Blue Flag,  peste 30 in acest an, „Steagul albastru“( plaje atestate international ca fiind de calitate, atat in ceea ce priveste apa cat si a nisipul &pietrisul si facilitatile.Zona de cosat a Rodosului, cu o lumgime de peste 200 de kilometri, este potrivita nu doar pentru lenevitul la soare ci si pentru snorkeling sau scuba diving.

*detalii privind cele mai bune plaje din Rhodos http://www.blueflag.org/Menu/Awarded+sites/2012/Northern+Hemisphere/Greece/Dodekanisa


Izvoarele minerale de la Kallithea, aflata la aproximativ 7 kilometri de capitala Rodosului, sunt valorificate prin dotarile Welness& Spa ale hotelurilor din zona. Celebra plaja de nisip si pietricele de Kalithea are o lungime de doar 250 m, deci probabilitatea sa fie aglomerata nu este de neglijat. Aici se pot lua lectii de scuba diving, fiind una dintre putinele centre autorizate pentru acest sport din insula.

Pe urmele Athenei Lindea, la Lindos


La aprox. 50 kilometri de Rhodos se afla cetatea antica de la Lindos, care strajuieste de la inaltime o micuta plaja de nisip dintr-un golf minunat. Puteti ajunge la inaltimile cetatii Lindos „la picior“ sau ajutati de magarusi, care trag din greu sa va urce pe cele mai "inalte culmi" contra a cinci euro. Oricum ajunsi sus, panorama de la inaltime este demna de imortalizat din toate unghiurile.

Zidurile fortificate din perioada bizantina si apoi otomana pazesc si acum ruinele mai vechi ale sanctuarului antic al Athena Lindea care se invecineaza cu vestigiile romane. Vestigiile fostei cetati Lindos, inaccesibila dinspre mare, pazesc astazi localitatea Lindos de la inaltimea dealului stincos pe care se afla. Lindos este un satuc cu stradute abrupte, umbrite de arbusti si flori si case traditionale varuite in alb. Lindos pastreaza o atmosfera autentica, greceasca si orientala cumva, avand in vedere multimea de magazinase cu marfuri scoase pe ulitele strampte si arbustii tropicali, precum si nenumarate restaurante.

Puteti lua masa la una dintre tavernele mici, mici de tot, cu numai 6-7 mese, locatii "ascunse" pe acoperisul cladirilor sau va puteti racori cu un pahar de apa sau limonada rece, caci atmosfera este "hot" vara, nu aveti cum sa scapati de caldura. La poalele cetatii se afla celebra plaja Lindos, a cerei faima ii depaseste cu mult dimensiunile. Aici, intr-o zi de vara, am simtit pentru prima oara in viata ca "ma topesc" doar daca scot capul de sub umbreluta...ca de pus piciorul gol pe nisip nici nu putea fi vorba...

PRASONISI trebuie vazuta

In sudul extrem al insulei Rhodos se afla o locatie mai putin inclusa in brosuri: peninsula Prasonissi, locul unde, la vremea fluxului, Marea Egee se uneste cu Mediterana. Prasonisi, cu plaja sa cu o apa incredibil de curata, este un loc frecventat in special de catre amatorii de windsurfing.

Intre 2 mari celebre, o bucatica de pamant insignifianta, dar puternica

Eu am facut doar baie si pot sa jur ca apa era de cristal.

Pe plaja din Prasonisi apa este incredibil de curata si clara, si nisipul e fin, mai ales la tarmul Marii Egee. Prasonissi nu este o statiune, ci un soi de tabara de rulote-multe venite din nordul si Centrul Europei, la care se adauga si cateva corturi. Locul este pastrat foarte curat, desi sunt unii care vin si campeaza aici cu saptamanile, iar pe plaja sunt dusuri si cabine de schimbat..Imagini de ansamblu asupra celor doua mari, de la inaltime, puteti imortaliza de sus, de pe promotoriul Prasonisi, unde poti ajunge chiar urcand cu masina, daca este destul de dotata sa treaca peste dunele de nisip. Noaptea, se aprind focurile de tabara, se incing spiritele si se aud chitarile...

Data viitoare, nu mai ratez windsurfing-ul :)

Croaziera catre Symi si Tilos

 

Symi, fosta capitala a arhipelagului Dodecanez, plateste astazi pacatele inaintasilor, dupa ce a ramas fara copaci...


*Pentru ca unora le-a placut si mi-au recomandat-o si mie, am vizitat si insula Symi, fosta capitala a arhipelagului Dodecanez, aflata la cateva ore de mers cu vaporasul. Symi, un satuc de pescari, se mandreste si el cu Acropolele sale, care strajuiesc localitatea de la inaltime, ca asa le sta bine tuturor Acropolelor. In Symi a fost atat de mult soare si o caldura aproape insuportabila incat m-am gandit ca nu a fost o decizie buna sa aleg o excursie aici. Insula Symi este golasa-golasa, dupa ce locuitorii sai, constructori de nave celebri in aceasta zona, au defrisat cu salbaticie padurile, fara a replanta nimic in loc. In Symi se mananca foarte bine diferite feluri de peste- dar mai ales fructe de mare- o varietate de creveti pe cat de mici pe atat de gustosi, care sunt de savurat neaparat daca aungeti in insulita. Mai ales ca nu sunt de gasit in alte insule, asa ca...Pe drum catre Symi, daca ai doar putin noroc, te poti saluta cu delfinii, care au devenit calauzele obisnuite ale navelor care traverseaza zona...


Daca ati ajuns in Symi, probabil ca inainte de aceasta ati poposit in micuta insula Tilos, unde se afla asezaminte monahale, printre care manastirea Agios Pateleimonas, unde va puteti ruga la icoane facatoare de minuni. O astfel de croaziera dureaza jumatate de zi ( aprox 5 ore), iar biletele pot fi cumparate mai avantajos din portul Mandraki, nu va grabiti sa le luati de la hotel pana nu studiati piata!

Tilos, un loc de meditat la cele sfinte sau de facut plaja. Pe insula sunt cateva biserici si ruine ale cetatilor venetiene

Manastirea cu hramul Sf Pantelimon din Tilos

Crevetii de Symi, mici, da buuuni !

Valea Fluturilor poate sa astepte daca nu aveti timp


Mai puteti lua si o mini croaziera de o jumatate de zi cu oprire prin cele mai importante golfulete (costa aproximativ 20 de euro daca veti cumpara biletele din port, mai scumpe daca veti alege agentiile de turism), turul insulei (22 de euro) sau puteti opta pentru jeep safari (45 de euro). Daca aveti destul timp, ati putea da " o fuga" pana la Marmaris, tarmul stancos al Turciei marginind orizontul coastei de nord-est al insulei Rodos.

Valea Fluturilor

Un alt loc care merita vazut mai ales daca inchiriati o masina este vechea cetate Monolihtos, situata in partea vestica a insulei Rhodos, mai mult pentru privelistea minunata care se lasa descoperita de la inaltimea la care este construita. Drumul pana la Monolihtos serpuieste printre dealurile impadurite cu pini si foioase, oferind o binemeritata umbra in acest loc atat de iubit de soare. Si la Valea Fluturilor ( populata de milioane de fluturi rosii) de langa Epano Kalopetras (la aproximativ 25 de kilometri de Rhodos) gasiti umbra si putina racoare, insa mare lucru nu e de vazut aici...Parerea mea :)

Plaja unui satuc de pe latura vestica a insulei, mai putin inclusa in circuitul turistic


Putina istorie


Insula Rhodos este locuita inca din epoca de piatra, fiind gasite urmele civilizatiilor cretane, feniciene si doriene.  Antichitatea a marcat inceputul "epocii de aur" a insulei, fiind descoperite vestigii ale unor adevarate centre de putere a insulei in localitatile Lindos, Ialyssos si Kamiros. Catre sfarsitul secolului V i.e.n. aceste orase s-au unit, formand o putere politica unica - orasul Rhodos, care si-a atins epogeul in secolul III .
La inceputul secolului IV e.n. Rhodos a revenit Imperiului de Rasarit, pentru a deveni independenta atunci cand cruciatii au pus stapanire pe Constantinopol.  Mai tarziu, genovezii au preluat controlul insulei, cavalerii ordinului Sf Ioan ramanand la conducere timp de 213 ani, pana cand au fost invinsi de otomani - 1522. In acest an, ultimul Mare Maestru a fost nevoit sa predea insula lui Suleiman Magnificul, dupa care a ramas astazi un minaret care strajuieste Cetatea veche a Rodosului.
Cavalerii au daruit insulei ceea ce admiram noi astazi de la ziduri inexpugnabile, castele, la  porti, biserici, spitale si palate.
In 1912, turcii au fost alungati din Rodos de italieni. Dupa 35 de ani de ocupatie italiana, in 1947 , Rodos a fost incorporata Greciei, impreuna cu celelalte insule care fac parte din arhipelagul Dodecanez.

Curand cititi pe consilierturism.ro "Top 7 lucruri de vazut si facut neaparat in Rodos"

Se sus, de la inaltimea Turnului cu ceas, in Cetatea medievala

Umbra cetatii Lindos era cam departe, iar la 40 de grade Celsius sa urci pana sus nu a fost usor

In portul din Rodos acosteaza nave mari de croaziera
 

Cum te atrage "precum mierea" arhipelagul maltez

$
0
0
Daca iti place istoria, natura salbatica si misterele si nu ai ajuns inca in arhipelagul Maltez atunci poate ca ar fi timpul sa-ti programezi o vacanta aici. Mai ales ca nu este o destinatie scumpa, se afla in inima Mediteranei si ajungi in doua ore cu avionul.  
 
Malta are un farmec aparte, este un amalgam de contraste: este deopotriva rustica si moderna, modesta dar si eleganta, chiar luxoasa, linistita sau clocotind de viata, de distractie. Cand ma gandesc la acest coltisor de Mediterana imi vin in minte doua culori si un contrast minunat: cel dintre albastrul pur al marii si auriul scaldat in soare al pamantului. De fapt, acesta a fost primul contact vizual cu Malta, dupa un zbor ireprosabil de aproximativ 2 ore din Bucuresti: un tarm in nuante intense de galben, scaldat unde albastrul Mediteranei.
Arhipelagul Maltez este "batut" si de ape si de soare, iar un vant insistent, care-l pudreaza cu un praf alb si fin, aproape imperceptibil, lasa in urma sa o atmosfera usor aurie, ca doar ne aflam in 'insula mierii". Arhipelagul are sase insule, din care doar trei petice de pamant stancos si arid -Malta, Gozo si Comino sunt locuite, dar de mii de ani, si urmele acestei istorii se vad. Fiecare insula are specificul ei: cea mai mare, Malta, este purtatoarea istoriei, Gozo este mai rustica, iar Comino, cea mai mica insulita, cu un singur hotel, fiind in mare parte nelocuita, este raiul iubitorilor de mare si soare. In total, in acest arhipelag de aproximativ 316 kilometri patrati traiesc putin peste 400.000 de persoane, turismul fiind activitate de baza aici.
Ce mi-a placut in arhipelagul Maltez 
Daca ma intrebati ce mi-a placut cel mai mult in Malta: Valletta, capitala insulei, cu al sau port imens si parte veche-Medina, croaziera imprejurul insulelor desi marea era cam agitata dupa gustul unora si insula Gozo, mai ales biserica Ta Pinu. Sa nu uit de Grota Albastra si de satul de pescari Marsaxlokk, unde toate barcutele au cate doi "ochi" desenati pe prora, pentru a le pazi de rele. Cum nu aveti chiar acum cum sa ma intrebati ce si cum e de facut aici, va spun eu, pe scurt, ce am vazut si ce merita vazut in Malta. Pentru ca, nu-i asa, gusturile nu se discuta, oricum aveti de unde sa alegeti! 

Marsaxlokk, cel mai vechi sat de pescari din Malta. Duminica se organizeaza un mare targ de peste si fructe de mare
Grota Albastra
 
 Pentru inceput, trebuie sa stiti ca, aflat aproape de continentul negru, la nici 300 de kilometri de Africa, dar in "coasta"Siciliei ( la 91 de kilometri), arhipelagul Maltez pastreaza in acelasi timp urmele influentelor arabesti (vizibile in special in limba vorbita si gastronomie) si europene, in special englezesti. Fosta colonie britanica, limba engleza este vorbita la perfectie in Malta, iar arhitectura forturilor, seriozitatea in aproape orice precum si circulatia rutiera pe stanga directiei de deplasare reprezinta printre cele mai evidente aspecte ale acestei mosteniri. Atentie insa la traversarea strazilor si la sofat!
Arhipelagul Maltez este un colt de pamant prietenos, desi arid, caci apa e rara aici si ploile la fel...dar omul "sfinteste locul" iar turismul are un aport majoritar la PIB-ul tarii...Este foarte cald, inabusitor, iar soarele arde, incepand chiar din luna mai, asa ca imbracamintea usoara, din bumbac, ochelarii si palariile de soare sunt obligatorii daca vreti sa va simtiti confortabil aici!
St Julians, capitala clubbingului
Am poposit in St Julians, cea mai cosmopolita statiune a Maltei unde inca inainte de lasarea serii se petrece mai ceva ca la Mamaia noaptea in varf de sezon, ca sa nu mai vorbim de Centrul Istoric al Bucurestiului. Tineri, in special englezi si olandezi, vin aici chititi sa se distreze si nimeni nu-i impiedicca sa faca asta. Deci daca vreti sa va bronzati ziua si sa va distrati pana dimineata prin cluburile din Paceville, atunci sa alegeti St Julians. Statiunea are o mica plaja cu nisip, St George, foarte aproape de "capitala clubbingului" Paceville, aici gasindu-se si unele dintre cele mai luxoase hoteluri din arhipelag, precum Hilton sau Excelsior.
 
La Valletta, primul pe lista de vizitat 
Mi-a placut in special portul din Valletta, ti se deschide o intreaga perspectiva la picioare, este o priveliste impresionanta. Valetta s-a dezvoltat in jurul fortificatiilor impresionante care ii pazeau intrarea dinspre mare, orasul fiind intemeiat de un respectat Maestru al Ordinului Sf. Ioan, Jean Parisot de la Valette, pe Muntele Sciberras, care se ridica abrupt dintre cele doua porturi adanci, Marsamxett si Grand Harbour. Fortul Valletta, infiintat in anul 1566, a fost intarit cu impresionantele sale bastioane, ziduri si catedrale, in numai 15 de ani de la data punerii primei caramizi. Per ansamblu, capitala republicii Malta este un orasel linistit, cu un aer provincial, unde domina mirosul sarat al marii, cantecul ascutit al pescarusilor care planeaza peste cladirele si stradutele albe. Este atata pace, relaxare de nici nu ai spune ca esti totusi in capitala unui stat in care s-au dat lupte puternice. Casele din Valletta sunt majoritatea in stil baroc, iar strazile inguste, destul de pustii daca te abati de zona centrala, se intalnesc din cand in cand la terasele si cafenelele umbrite de platani sau de umbrelute. Pe strazile principale se pot intalni cateva magazine de lux, insa doamnele mai ales trebuie sa stie ca Malta nu este o destinatie de shopping.
In Valletta puteti vizita Palatul Marilor Maestri - vestitii cavaleri de Malta - unde se desfasoara in zilele noastre lucrarile Parlamentului local - si Catedrala St. John, ai carei pereti se mandresc cu lucrarile lui Caravaggio
Vederi din portul capitalei Valletta (foto sus si jos)

Lista obiectivelor ce merita vazute in Valletta continua cu Muzeul Armurilor,  Muzeul Maritim, Vittoriosa si Muzeul National de razboi si arme, muzeul de Arheologie, cu o bogata colectie de artefacte preistorice. Desi astazi un loc mai mult decat linistit si pasnic, oriunde vei merge in Valletta vei gasi urmele războiului, fiind impresionante cele 17 tunuri care pazesc portul de la inaltime. Nu trebuiesc uitate luptele aprige pentru aceasta insula saraca in resurse dar amplasata strategic din timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand Valetta a fost puternic afectata de bombardamentele nemtilor. Malta este supranumita si "Insula fortareata", si exista cateva zeci de astfel de cetati, forturi cu ziduri inalte, plasate strategic pe culmi de neurcat. Marturii peste veacuri ale istoriei acestui loc din Mediterana cu o amplasare geostrategica deosebita, aceste fortarete amintesc de era cruciadelor, a cavalerilor in armura si a bataliior legendare .
In apropierea portului din  Valletta, la gradinile Barakka, peisajul si istoria se imbina spectaculos, iar la picioare ti se se intinde privelistea portului unde acosteaza nave de croaziera de lux pline cu turisti. Seara o puteti petrece la una din terasele cu specific pescaresc sau local din port, precum Pin Tino, sau puteti alege un spectacol de teatru sau opera, unele in engleza. 

Cetatile vechi Mdina si Rabat



Daca ati ajuns in arhipelagul Maltez, cred ca va place istoria. Ar trebui sa vizitati astfel si vechea capitala a insulei, cea de la Mdina, unde traditia spune ca Sf Apostol Pavel a locuit dupa ce a naufragiat in dreptul insulei."Citta Notabile": Orasul Nobil asa cum a fost denumit in trecut, isi intimpina astazi vizitatorii cu amestecul sau de arhitectura medievala si baroca, cu zidurile, cum altfel, de culoarea mierii, cu stradute umbrite de zidurile pe care se mai pot distinge blazoanele familiilor de nobili care au locuit aici. In Mdina sunt cateva palate, unele inca folosite drept locuinte sau case de vacanta. Puteti vizita Palazzo Falzon, mai nou cunoscut sub numele de Norman House, pe strada Villegaignon sau puteti face poze panoramice de pe Bastion.  In Mdina poti ajunge cu o masina inchiriata, sau varianta mult mai ieftina cu autobuzul din LaValletta. Oricum, transpotul public este bine pus la punct in Malta, este civilizat si punctual.
 
Mistere, calugari si catacombe 

"Lipita" de Mdina este Rabat, un adevarat izvor de istorie si cultura pentru maltezi, dar mai ales locul de unde altadata venea hrana pentru oraseni. Pentru ca atat Mdina-orasul cat si Rabat-subrbiile fostei capitale, erau amplasate pe cel mai fertil pamant din Arhipelagul Maltez. In aceste locuri au fost gasite relicve arheologice care atesta importanta orasului in perioada romanilor. In timp, pentru multe secole, la Rabat s-au stabilit calugarii franciscani si cei dominicani, dovada stand manastirile lor grandioase. Alaturi de manastiri, daca ati ajuns in zona Rabat nu ar trebui sa ratati catacombele Sf Paul, datand din secolele 3-4 dupa Cristos, locul unde Sf Apostol Pavel a fost inchis timp de cateva luni, precum si "mormintele Luculus," nise rectangulare tăiate in perete, folosite pentru copii. Zona Rabat are cateva mistere ramase nerezolvate, alimentate probabil de topografia zonei, catacombele fiind primele pe aceasta lista!
La mica distanta de Rabat se afla Palatul Verdala, construit in anul 1586 de Marele Maestru omonim, fiind inconjurat de cele mai mari paduri de brazi si plantatii de maslini din Malta, o tara mai mult decat arida.
La mica distanta de Rabat (la aproximativ 2 kilometri) se afla stancile Dingli,cel mai inalt punct din Malta, care ofera o priveliste dramatica asupra marii, tarmului, foarte puternic maturat de vant cand am ajuns acolo. (foto sus)

Obiective mai vechi decat ansamblul Stonehenge

 Maltezii se mandresc cu cateva obiective istorice mai vechi chiar decat Stonehenge. De exemplu, Templele megalitice de la Hagar Qim sunt datate din perioada 3600 - 3200 i.Hr ( fiind situate pe ostrovul Filfla).  Vestigii istorice datand chiar mai tarziu de atat, din epoca de piatra, sunt prezente si in insula Gozo, la templul Ggatija, aflat in patrimoniul Unesco, fiind considerate mai vechi decat piramida lui Keops sau ansamblul de la Stonehenge. Ghar Dalam este o pestera  care a gazduit cea mai veche asezare umana din Malta, insa aici au fost descoperite si nenumarate fosile de elefanti si de hipopotami pitici precum si de lebede uriase. Numai o portiune de sub 100 de metri din pestera de la Ghar Dalam poate fi vizitata, insa aici se afla si un muzeu.
* Templele de la Tarxien, situate in sudul insulei Malta, au fost incluse in patrimoniul UNESCO in 1980. Structura primul templu a fost construita in 3600-3000 i.Hr., cu cinci abside. Peretii sunt decorati cu modele, cum ar fi cercuri si spirale.
Hagar Qim

Gozo, insula lui Calipso

In Gozo ajungi dupa aproximativ o jumatate de ora de mers pe soseaua de coasta de la St. Julians catre ferryboat ( din Cirkewwa), la care se adauga alte aproximativ 30 de minute pe mare. Gozo este o insula mult mai rustica decat Malta, pamantul este cultivat, iar plantele udate direct la radacina, apa fiind la mare pret pe aceste pamanturi calcaroase. Autoritatile vor sa impuna Gozo ca destinatie pe segmentul agroturism, spre deosebire de insula Malta, unde statiuni precum St. Julians sau Sliema sunt consacrate deja ca fiind de lux. Din Gozo se pot cumpara, de la tarani, produse precum miere, gem si lichior traditional de rodii sau de cactus. Nu ratati daca tot ati ajuns in Gozo „exploatatiile“ de sare de mare de la Marsalforn sau grota unde se spune ca Odiseu a stat prizonierul dragostei fata de Calipso, aflata in apropierea unei salbatice plaje de nisip. Dupa o vizita in catedrala din orasul Victoria, numit asa dupa regina engleza cu acelasi nume, va puteti abate, daca mai aveti timp, si pe la fereastra Albastra de la Dwejra, un loc care ar trebui vazut in arhipelagul maltez.
 
Exploatarea sarii de mare, obiectiv turistic. Gozo
Ta Pinu, un loc sacru unde localnicii se indreapta cu smerenie atunci camd au nevoie de o minune, si se pare ca au avit loc destule aici, daca ar fi sa ne luam dupa marturiile beneficiarilor.
Fresca Ta Pinu
Locatii de film



Peisaje pitoresti, cu stanci inalte care par de necucerit  pot fi vazute de pe o croaziera de o zi care inconjoara insula Malta via Comino, avand ca punct de popas Laguna Albastra, locul unde s-a filmat pelicula cu acelasi nume. Peisajele deosebite, stranii, pustii, oarecum selenare din Malta au inspirat forte multi regizori, aici turnandu-se scene din multe filme, mai cunoscute fiind „Popeye Marinarul“, „Contele de Monte Cristo“, „Titanic“, si „Gladiatorul“. Ar mai trebui vizitat daca aveti mai mult timp satul de pescari Marsaxlokk din sud-estul Maltei, de unde puteti cumpara suvenire pentru cei de acasa sau sa luati masa la unul din intimele restaurante de pe faleza portului. 
Satul de vacanta Popeye Marinarul, pe locul unde s-a turnat filmul cu acelasi nume
*Pe insula principala, Malta, sunt cateva plaje cu nisip „clasic“, cu nisip galben si fin, precum cea de la Golden Beach sau cea din Comino, de la Laguna Albastra.
*De pe majoritatea plajelor malteze plonjezi direct in apa de o claritate deosebita, direct de pe stanci. Tarmul Maltei este un rai pentru scuba diving si snorkeling.
* Abunda insa peisajele salbatice, cu tarmuri stancoase, de necucerit de pe mare, sculptate de vantul insistent care a lasat in roca de culoarea mierii splendide creatii. 
*In arhipelagul maltez, care are cu putin peste 400.000 de locuitori sunt peste 350 de biserici. Merita vizitat Domul din Mosta, al treilea ca marime din Europa intre edificiile nesustinute de coloane.
*Cele mai multe baruri si discoteci sunt in statiunea St. Julians, catalogata de lux.Aici tinerii englezi si olandezi dau petreceri zgomotoase pe strazi si in nenumaratele cluburi, asa ca daca vreti sa va pierdeti in multimea de cheflii este locul ideal. 
*Este recomandat sa va cazati in hoteluri de 3 stele (minim) si sa aveti micul dejun inclus daca alegeti Malta. 
La o Fiesta traditionala, unde artificiile uriase sunt principala atractie...timp de ore bune

...insa nu lipsesc nici concertele in aer liber
Peisaj de coasta din insula Malta
Mdina
La Valletta
Catre Grota Albastra. Multumesc pentru ca ma cititi!
 

 Mostra Dome, Malta

Interior Mostra Dome

Aproape totul despre Dubrovnik, o perla dintr-un sirag - Coasta Dalmata (I)

$
0
0
Croatia, per ansamblul sau, are toate atuu-rile pentru un turism de calitate: peisaje deosebite, marine si montane, istorie veche si bogata, bucatarie rafinata, servicii de calitate si o infrastructura de transport excelenta. Coasta Dalmata, cu perla coroanei-Dubrovnik-reuneste toate aceste puncte forte asteptandu-si vizitatorii impecabil pregatita pentru o vacanta reusita. Pe scurt, Dubrovnik este un loc in care m-as intoarce oricand.

Am ales sa mergem cu autoturismul in Croatia, la Dubrovnik, experienta pe care nu mai vreau sa o traiesc niciodata si ca urmare nu o recomand nici altora. La inceput, odihniti, am putut admira in voie drumul serpuitor pe malul Dunarii, minunatele Cazane, apoi peisajele  deluroase din Serbia si pe cele montane, minunate, din Muntenegru- pe care am numit-o atunci adevarata Gradina a Carpatilor. Pe cat de frumoase erau peisajele din Muntenegru, cu munti inalti si impaduriti, cu masive ca la "Busteni" si stanci ca pe Valea Jiului, pe atat de periculoase mi s-au parut drumurile sale. Mii de tiruri incarcate la maxim, autocare si turisme de toate dimensiunile se tarau inghesuite pe serpentinele in ac si prin viaductele foarte stramte. Un drum mai periculos ca Valea Jiului, cu soferi mai nervosi, cu masini care pareau mai mari pentru ca drumul era cat de poate de stramt printre peretii stancosi... Este un traseu care devenea tot mai obositor pe masura ce se lasa noaptea, al carui "miez" ne-a prins undeva pe malul marii, ghidati de un GPS probabil doritor de o baie in apa...pe care o puteai atinge cu mana, din masina.
Dunarea la Cazane
Dubrovnik la lasarea serii
Am ajuns totusi intregi la destinatie in Dubrovnik, si colac peste pupaza, acolo ne astepta ultima surpriza: vila unde ne-am cazat era cocotata pe versantul care domina golful, pe muntele Srd si, desi morti de oboseala, a trebuit sa ne caram bagajele pana sus...Unde ne asteptau conditii bune de cazare, cele pentru care platisem, nimic in plus sau in minus!
 
Dimineata, privelistea a facut toti baniii...Las cateva poze sa vorbeasca...
 
 
Portul din Dubrovnik. In stanga sa sunt cele mai bune restarante din "Old town"
 
Dupa un mic dejun asezonat cu o priveliste cum rar ai parte in viata, am purces curiosi catre cetate, pe asa-numitele "Ulica" -stradute pietonale aici in Dubrovnik si in toata Croatia. Pe "ulitele" din Dubrovnik urci sau cobori de parca ai dori sa ajungi la cetatea Poenari, pe urmele lui Tepes. Soarele dogoreste deja inca inainte de ora 11 dimineata, cauti umbra si nu exista decat sub niste arbusti infloriti, frumosi-e drept, rar cate un smochin, un palmier sau o rodie.. Si daca nu ai apa la pachet si nu-ti este foarte sete poti sa cauti mult si bine un magazin mai convenabil ca pret pentru a te hidrata
 In cetate, respiri usurat si poti sa te racoresti cumva, astfel ai mult mai multe sanse sa fii atent la ceea ce te inconjoara dupa ce-ti revii din toropeala...Poate credeti ca exagerez insa: e o clima tropicala in zona Dubrovnik, copacii sunt raritati in "Old Dubrovnik" si imprejurimile sale..Nu prea ai unde sa te ascunzi de arsita, doar daca te prelingi pe langa ziduri, te pitesti sub umbrelute sau sub prelatele teraselor sau ale ambarcatiunilor...
Dar am rezistat, poate pentru ca trebuia sa va povesteasca cineva, voua cititorilor consilierturism.ro, cum e "pe bune", in Dubrovnik la sfarsitul lunii iulie-inceputul lui august...Adica este aglomerat, cald, probabil mai scump insa pana la urma este frumos, este deosebit. Dubrovnik iti ofera sansa unei vacante complete, te face sa te consideri norocos ca ai ajuns pe aceste meleaguri.
Bine ati venit! Veti avea amintiri de neuitat :)
O "ulita" din Dubrovnik
 
Dubrovnik, cu majuscule
Inclusa in patrimoniul UNESCO inca din 1979, vechea cetate Dubrovnik are in spate o istorie destul de zbuciumata, atestata inca din secolul VII. Au trecut prin vechea Ragusa-Dubrovnik de azi avarii, slavii, bizantinii, ungurii sau austriecii, fiecare dintre aceste neamuri lasand posteritatii ce au stiut mai bine. Sa nu uit de venetieni si de turci, ale caror urme se vad astazi cel mai bine in arhitectura vechii cetati...Locul are o istorie aparte: Ragusa s-a format din unirea a doua localitati, alatadata rivale, a concurat cu Venetia la influenta in zona, a fost daramata de cutremure, de razboaie. A reusit sa atraga atata simpatie la nivel global, unde este privita drept o destinatie de top chiar si printre miliardarii lumii, atat datorita frumusetii cat si istoriei sale...
 
La patru ace
Reconstruita aproape in totalitate, cetatea veche a Dubrovnikului te intampina "la patru ace", impecabila, curata, mandra, maiestuoasa, chiar daca a fost aproape rasa de pe fata pamantului de un cutremur, la jumatatea secolului al XVII-lea, fiind avariata serios si in timpului razboiului civil de data recenta (in anii 1991-1992).
Te plimbi pe stradutele umbrite sau pline de soare ale cetatii vechi de sute de ani, respiri acelasi aer de vacanta alaturi cu turisti din toate colturile lumii, te bucuri de contrastul deosebit intre albastrul cerului si cenusiul rece al cladirilor, ce poate fi mai frumos si atragator?  Poate o baie in Marea Adriatica, de un azuriu tentant si o claritate deosebita, direct de pe zidurile cetatii Dubrovnik, o cina mai mult decat rafinata, cu fructe de mare gatite imparateste asa cum numai croatii stiu sa o faca si lista poate continua..cu un apus deosebit, care imbraca vechea Ragusa in culori calde, parca sunt "de miere", care rivalizeaza cu Santorini...Acestea sunt reperele mele cand ma gandesc la Dubrovnik, loc pe care l-as revedea oricand..
Portile orasului se inchideau "pe vremuri" inainte de lasarea serii, pentru a se permite accesul la ora 6 dimineata
 
Detaliu de pe Poarta Pile: statuia Sfantului Blaise, ocrotitorul orasului, realizată de faimosul sculptor Ivan Mestrovic
 
Flancata pe trei laturi de apele Adriaticii, cetatea Dubrovnik isi intampina si astazi vizitatorii cu zidurile sale inalte chiar si de 25 de metri, cu un contrast deosebit intre portocaliul acoperisurilor de tigla cu albastrul ca "de Voronet" al cerului si albul "murdar" al zidurilor cladirilor. Zidurile alb-cenusii, trase la "linie" ca si arhitectura cladirilor- ascund un mic labirint de stradute pietonale placate cu piatra, marginite de biserici, muzee, restaurante si cafenele. Este locul ideal pentru o plimbare romantica...asa ca luati-va perechea de mana si bucurati-va de vacanta in doi...
La cheiul portului vechiului  Dubrovnik acosteaza zilnic primavara, vara si chiar toamna de zeci de ambarcatiuni, majoritatea de lux, care-si debarca pasagerii pentru o vizita-fulger sau mai indelungata in aceasta destinatie de top a lumii. Inca din port, Dubrovnik-ul te intampina cu bratele deschise: cu restaurante si cafenele ( culmea, cele mai bune din toata cetatea), cu agenti de turism care-ti vand croaziere, grupuri de turisti aliniati in soare, plus nelipsitele pisicute "de port" dornice oricand de o gustarica sau macar de o mangaiere...
Pe metereze!
Insa nicio vizita in Dubrovnik nu este completa fara o escapada orasului de sus, de pe meterezele celor aproape 2 kilometri de fortificatii. Pe scurt, istoria zidurilor astazi perfect renovate: constructia lor a inceput in secolul XIII, iar dupa trei sute de ani s-a ridicat cea de-a doua centura de ziduri "impanate" cu porti duble, cazemate plus bastioane si santuri. Late de aproximativ 4 metri pe partea dinspre uscat si de pana la 3 metri pe toate cele trei parti dinspre mare, zidurile cetatii vechi a Dubrovnikului ajung si pana la 25 de metri inaltime. Ocazia perfecta pentru fotografii memorabile si pentru unii o senzatie de vertij, o plimbare pe ziduri merita banii, pentru ca trebuie sa platiti pentru o astfel de excursie! Fortul Bakar avea rolul de a pazi principala poarta de intrare in Cetate( poarta Pile, dinspre uscat ). 




Cazare mai ieftina in apartamante 

Dubrovnik, un oras de nici 50.000 de locuitori, traieste din turism, totul este destul de scump aici si nici macar pliantele de prezentare nu sunt gratuite. Compenseaza insa tarifele la cazare, cea mai convenabila optiune fiind inchirierea unei garsoniere sau a unui apartament complet utilat, intr-o pensiune. Camere sunt foarte curate, la tarife care pornesc de la 30-40 de euro pe noapte pentru doua locuri, fara mic dejun. Trebuie remarcata si in Dubrovnik precum si in toata Croatia, lipsa cersetorilor si a gunoaielor pe strazi sau in apa, absenta muzicii de o calitate indoielnica de la terase sau cluburi, ca sa nu mai amintesc de decibelii "a la Mamaia"- multi si tarzii in noapte. Croatii din zona se straduiesc sa fie amabili, insa se simte ca apartin unui neam de oameni mandri si cam putin inchistati, insa sunt corecti si ...macar unii se straduesc sa zambeasca...chiar daca poate fi doar un impuls pur comercial, ce mai conteaza!
Catre muntele Srd
 
Top atractii in Dubrovnik
 
Personal, imi doresc sa ma intorc in Dubrovnik pentru:
- Apusul de soare vazut deasupra cetatii. Este romantic, lumina este calda, ca de miere, pare usor ireala. Aerul se racoreste la apus, se simte briza Adriaticii, este o atmosfera deosebita. Merita traita!
- Cina cu peste si fructe de mare. Am mai spus si trebuie sa repet: pe Coasta Dalmata se pregatesc cele mai reusite bucate din peste si fructe de mare. Nu stiu ce condimente se folosesc, nu stiu retetele, insa ceea ce ti se ofera este delicios, portiile sunt indestulatoare, ce mai, "lingi farfuria", desi poate nu-ti este neaparat foame!
Biserica Sf Vlaho
Piata Luza: Palatul Sponza, fost sediu de banca si de arhive ale statului, astazi gazduieste diferite expozitii
 
Piata Luza, polul distractiilor din Dubrovnik
Stradum, cea mai importanta strada din Dubrovnik
- Cetatea in sine. Desi este un pic prea bine pusa la punct, lucru de inteles avand in vedere trecutul sau si nevoia reconstructiei sale, merita luat pulsul acesteia. Patrunzand in interiorul portilor cetatii, descoperi o seama de biserici, muzee care merita vizitate, mai ales daca esti pasionat de istorie: Palatul Guvernatorilor ( din secolul XV, ridicat in stil renascentist), Palatul Sponza (Palaca Sponza), Manastirea Dominicana, cea mai veche farmacie din lume, Male Braće. Majoritatea sunt situate in acelasi perimetru, in apropierea Turnului clopotnita, cel dinspre port. Nu ai cum sa ratezi Stradun sau Placa, cea mai lata strada din cetatea Dubrovnikului, plina cu tot felul de buticuri, restaurante, cafenele si agentii de turism.
Lasa-te condus si pe stradutele mai stramte, unele dintre ele ascund restaurante mai intime, de familie, magazinase si cafenele, majoritatea foarte pitoresti! Poti oricand sa te intalnesti cu nu stiu ce vedeta de la Hollywood sau Silicon Valley!
 
Ce poti vedea in imprejurimile Dubrovnik-ului in curand !
 
Merge o baie!
Plaja publica a Dubrovnik
Salt de pe zidul cetatii
- Baie in Adriatica! Poti sa te arunci direct de pe pontoanele amenajate special de la baza cetatii dar este mai deosebita o baie in Lockrum. insulita unde ajungi cu vaporasul in nici 10 minute din portul din Dubrovnik sau pe una din plajele din insulele Elafitsi. Desi nu sunt multe plaje cu nisip pe Coasta Dalmata, apa este clara-clara, vezi o gramada de pestisori si vietati inofensive, pe care altfel poti sa le observi din "Atlas"...
Mai multe despre ce poti sa vezi si ce merita sa vizitezi in imprejurimile Dubrovnikului in curand!
Insula Lokrum: rezervatie naturala unde te poti relaxa la umbra pinilor inmiresmati sau poti face baie
Straduta catre muntele Srd
Platou cu fructe de mare "a la Dubrovnik". Absolut delicios!
Multumesc ca "ma cititi"!
 
 

"Litoralul pentru toti": divizat pe zone de dezvoltare, dar cu optiuni all inclusive

$
0
0

Pentru prima data de la lansarea sa, programul "Litoralul pentru Toti" are tarife diferentiate pentru zona de sud si cea de nord a litoralului, dupa preferintele turistilor si chiar si ale investitiilor in infastructura specifica. Este vorba de zona Constanta – Mamaia – Eforie unde in medie tarifele s-au majorat cu pana la 10% si de Sudul litoralului (statiunile Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche), unde preturile se mentin la nivelul din 2012. 
Programul "Litoralul pentru toti", derulat in perioada 06 mai – 15 iunie 2013, este sustinut de ANAT, Asociatia LITORAL-DELTA DUNARII, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (F.P.T.R.) si patronatele de pe Litoral. Pana pe 30 iunie 2013, sunt in derulare alte 6 programe la tarife speciale in turism, la munte, in statiunile balneoclimaterice si in pensiunile agroturistice, despre care am scris aici.

Tarifele pentru  zona Constanta – Mamaia – Eforie, tarifele pentru un sejur 6 nopti / persoana sunt de  :
205 lei / 6 Nopti/  pers. - Hotel 1* fara mic dejun 
235 lei / 6 Nopti /  pers. - Hotel 2* fara mic dejun 
265 lei / 6 Nopti /  pers. - Hotel 3* fara mic dejun 
315 lei / 6 Nopti /  pers. - Hotel 2*  cu mic dejun   
425 lei / 6 Nopti /  pers. - Hotel 3*  cu mic dejun   
485 lei / 6 Nopti /  pers. - Hotel 4*  cu mic dejun   
605 lei / 6 Nopti /  pers. - Hotel 5 * cu mic dejun   

Turistii care aleg aceasta zona Constanta – Mamaia – Eforie pot alege o optiune suplimentara: Litoralul pentru toti - All Inclusive, care asigura toate cele 3 mese - servite in regim bufet, bauturi incluse, acces gratuit la locuri de joaca pentru copii, piscine, sezlonguri si umbrele pe plaja.
Tarifele pentru sejururi All Inclusive de 5 nopti sunt de:
765 lei / 5 Nopti /  pers. : Hotel 3*
875 lei / 5 Nopti /  pers. : Hotel 4*
985 lei / 5 Nopti /  pers. : Hotel 5*

Tarifele  pentru sudul litoralului, pentru un sejur de 6 nopti / persoana vor fi :
159 lei / 6 Nopti /  pers. - Hotel 1* fara mic dejun
179 lei / 6 Nopti /  pers. - Hotel 2* fara mic dejun  
199 lei / 6 Nopti /  pers. - Hotel 3* fara mic dejun  
269 lei / 6 Nopti /  pers. - Hotel 2*  cu mic dejun   
329 lei / 6 Nopti /  pers. - Hotel 3*  cu mic dejun   
379 lei / 6 Nopti /  pers. - Hotel 4*  cu mic dejun   
469 lei / 6 Nopti /  pers. - Hotel 5 * cu mic dejun   

Turistii care cumpara acest pachet beneficiaza si in acest an de un VOUCHER DE ATRACTII. Cu sprijinul Consiliului Judetean Constanta, la aceasta editie a "Litoralului pentru toti" turistii beneficiaza de intrare gratuita la mai multe obiective turistice din judet: Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Muzeul de Arta, Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, Muzeul de Arta Topalu, Cetatea Adamclisi, Cetatea Histria.
 
"Programul “Litoralul pentru toti” a inregistrat  de la an la an un trend ascendent, fiind acum, unul dintre programele favorite ale publicului consumator de vacante. Tarifele sunt extrem de atractive si pentru prima data sunt si diferentiate intre nordul si sudul litoralului. Speram in felul acesta ca vom oferi turistilor un produs turistic ravnit, la un pret accesibil", spune Lucia Morariu, presedintele ANAT.
"Pachetele vandute prin programul „Litoralul pentru Toti”,  sunt semnificativ mai ieftine fata de cele din varf de sezon si dau posibilitatea petreceri unei vacante la malul marii cu un buget redus.  Anul acesta este a doua editie consecutiva in  care romanii au posibilitatea sa opteze pentru  „Litoralul All Inclusive”, concept care a intrat in preferintele publicului autohton. Este considerat avantajos, intrucat in afara costurilor de transport,  turistii nu trebuie sa mai cheltuiasca suplimentar pentru a avea acces la un pachet de servicii integrate.”, spune Marius Usturoiu, presedinte al Comisiei de Turism Intern ANAT.
Listele cu structurile de cazare inscrise in program si agentiile care vand acest program  sunt disponibile pe site-urile programului -  www.anat.ro/minipreturi/litoral/, www.asociatia-litoral.ro, www.fptr.ro . Oferta se valorifică numai prin agentiile de turism membre ANAT !

 

Bulgaria extremelor, salbatica si exclusivista, la nici 50 de kilometri de Romania

$
0
0


La nici 50 de kilometri de granita cu Romania, in Bulgaria, gasesti posibilitati de petrecere a vacantei sau macar a unui weekend pentru toate buzunarele. Cluburile exclusiviste de golf, dotate si cu facilitati spa din apropiere de Kaliakra ori campinguri sau satuce izolate se adreseaza oricaror preferinte si bugete.
La aproximativ 31 de kilometri de Varna se afla binecunoscuta localitate Balcic, un importat punct de atractie turistica pentru aceasta zona a Bulgariei. Oraselul, care a apartinut candva Romaniei, are o istorie veche, de pe vremea tracilor, timp in care s-a dezvoltat sau doar a supravietuit sub diferitele stapaniri de-a lungul timpului. Turismul in Balcic s-a dezvoltat in perioada cat acest colt al regiunii Dobrogea a apartinut Romaniei, deci se poate!... Plaja din Balcic este mai degraba stancoasa, de alfel adevarata sa atractie fiind castelul Reginei Maria si Gradina Botanica. Merita vazute daca ati ajuns prin zona!

Lost paradise... de la Tuzlata
Mai sus de Balcic, catre granita cu Romania sunt o serie de plaje izolate, salbatice, unele organizate, altele de-a dreptul pustii. Un loc foarte frumos este cel de la Tuzlata, in satucul in care se ajunge cel mai sigur cu ajutorul GPS-ului fiind si un camping.

Un mic paradis ...stancos, care are dezavatajul ca nu te poti caza aici

Nu stiu cat de sigure sunt astfel de campinguri, insa de-a lungul tarmului, catre Romania, sunt o gramada, plus satuce gen Vama Veche in care am vazut parcate destule masini cu numar de Romania.

Paradise Lost, Tuzlata, amenajat exact atat cat trebuie sa te simti bine intr-o zi de vacanta
Salbaticia Marii Negre la Cap Kaliakra
Peisaje salbatice, de coasta, cu stanca se se pravalesc a "la Santorini" in mare pot fi admirate si la Kaliakra. Capul Kaliakra este loc care merita vazut mai mult pentru fotografiile care se pot face aici decat pentru ansamblul arheologic in sine-prea putin ingrijit si cu prea putin informatii oferite vizitatorilor.

Capul Kaliakra a apartinut odata Romaniei, insa nicio vorba despre aceasta

La Cap Kaliakra exista si un mic restaurant situat chiar pe faleza si in imediata lui vecinatate un mic muzeu sapat in stanca, in care afli cate ceva despre istoria locului, nu totul, oricum.

In apropiere, se afla o serie de cluburi de golf exclusiviste, precum Tracian Cliffs Golf&Beach Resort din Bozhurets, Kavarna ( www.thraciancliffs.com), Lighthouse Golf&Spa (http://www.lighthousegolfresort.com), Black Sea Rama (http://www.blacksearama.com/page.php?pid=2). Un loc destul de izolat dar linistit este Russalka ( la aproximativ 50 de kilometri de Vama Veche), un sat de vacanta izolat, cu cateva zeci de bungalow-uri, cu plaje stancoase, golfuri artificiale si mici insulite, pazit ca la inchisoare :)...Aici se practica golful si o multime de sporturi nautice, fiind posibile si intalniri cu delfinii din Marea Neagra.

Russalka, un club de vacanta mai izolat

Thracian Cliffs , pentru pasionatii de golf

 

Foarte aproape granita cu Romania ( la nici 10 km de Vama Veche) se afla si Durankulak, o localitate unde se afla atat un camping, inclusiv de rulote, cat si cateva pensiuni sau hoteluri de trei stele. Alaturi de plaja sa, o alta atractie este lacul cu acelasi nume, rezevatie naturala. Cazarea si masa aici aici nu sunt pentru cei pretentiosi.

Vedere panoramica de pe... Cap Kaliakra

La rascruce de vanturi, Cap Kaliakra

Plaja la Russalka

Viewing all 35 articles
Browse latest View live